Schneider: Ekonomin både drivkraft och hinder vid digitalisering

Nästan samtliga fastighetsbolag vill att deras fastigheter ska vara uppkopplade i högre grad än idag, och ekonomin är det som driver fastighetsbolagen att digitalisera. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret i digitaliseringsresan.

Annons

Det visar en ny undersökning som Navet Analytics har gjort på uppdrag av Schneider Electric. Undersökningsresultatet är sammanställt i rapporten ”Smarta fastigheter – trendrapport 2021”, en uppföljning på trendrapporterna från 2017 och 2019.

Undersökningen har genomförts bland driftschefer, energiansvariga, fastighetschefer och tekniska chefer i 125 privata, regionala och kommunala fastighetsbolag. Totalt 80 procent av de intervjuade har investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och hantering av sina fastigheter de senaste tre åren, men nästan samtliga (95 procent) vill digitalisera mer.

Ekonomiska skäl är den främsta drivkraften till varför fastighetsbolagen har valt att investera i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och styrning. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret för en snabbare utveckling och den främsta orsaken till att inte fler fastigheter är ännu mer uppkopplade än idag.

– Ett bevis på att AI ökar besparingspotentialen är att de som under en längre tid aktivt arbetat med energioptimering och därmed har nått sina besparingsmål, med AI nu upplever nya möjligheter till besparing, säger Björn Thulin, systemarkitekt på Schneider Electric. Datorkraften som jobbar dygnet runt med optimering tar hjälp av allt fler parametrar i sina algoritmer. Förr var det mest kompensering av börvärden i förhållande till utomhustemperaturen, sedan kom väderprognoser in i bilden och nu är det till och med livedata på antal personer i byggnader som kan påverka ventilationens luftomsättning. Äntligen ser man nyttan av de smarta sensorer som succesivt kommit att användas. Detta gynnar inte bara driftekonomin positivt utan också upplevelsen för fastigheters ”invånare”.

Energiövervakning dominerar när det kommer till vilken inriktning nästa investering inom uppkopplade lösningar kommer att ha hos såväl kommunala och regionala fastighetsbolag som privata kontor, enligt undersökningen. Inom regionens fastigheter uppges kameraövervakning också vara en viktig framtida investering och inom kommunala fastigheter även investeringar inom värme/ventilation. Det kan handla om behovet av styrning och kvalitet av inomhusklimat och luftflöde i exempelvis skolor.

– Olika fastighetsägare har olika prioriteringar. Det finns en del skillnader mellan att äga och förvalta kommunala eller regionala fastigheter och kommersiella fastigheter. Planerna för ägande kan ofta ha ett längre tidsperspektiv när det gäller kommunala och regionala fastigheter, vilket ger större incitament att genomföra investeringar tidigt för att kunna tjäna in sin investering, säger Björn Thulin.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan