Det stora platta taket på Överkikaren 20 förses med dels en stor bar- och umgängesdel ute i det fria, dels en stor restaurangdel.

Stängt hus öppnar upp med magnifik takrestaurang

Slussgården och Wingårdhs skapar just nu en ny mötesplats på Stockholms takåsar. Fastighetsvärlden fick förmånen att ta en tidig titt på förutsättningarna och möjligheterna.

Annons

Våren 2023 får Stockholm ett nytt spännande tillskott när ett tidigare helt stängt tak öppnar upp med barhäng och restaurang.

Det är Slussgården som sett möjligheten att öppna upp den tidigare ganska slutna fastigheten på Hornsgatan 20 med ett nytt publikt våningsplan allra längst upp. Utformningen står Wingårdhs för och de har lyckats få till en lösning som tillför plats för 600 gäster samtidigt varav cirka 140 i restaurangen.

Takterrassen kommer nås via hissar från Hornsgatan.

Upprinnelsen till projektet var att det var dags att se över den stora glaslanterninen på fastigheten som uppfördes under senare delen av 80-talet.

– Då såg vi även en möjlighet som inte var aktuell på 80-talet, men som är en självklarhet nu. Att göra det platta taket till en plats där människor kan mötas, genom att bygga till en halv våning med en restaurang och en stor terrass, säger Lars Kinneholm vd på Slussgården.

Utsikten från takbaren går inte att klaga på. Sommartid kommer utsikten, förutom vyn över Riddarfjärden även bjuda på solnedgången över Kungsholmen på andra sidan fjärden.

Det som även spelade in var att hela Slussenområdet genomgår en förvandling som innebär att det kommer bli mer av en mötesplats och arbetsplats i framtiden, förutom att flödet av arbetsresor förbi denna punkt är mycket stort.

– Vi funderade också på möjligheterna för hur vi kan vara en del av förvandlingen och bidra till förädlingen av kvarteren runt Slussen, både för Stockholmarna själva och för turister.

Slussgården äger flera fastigheter i närområdet.

Uppdraget att skapa en attraktiv lösning gick till Wingårdhs Arkitekter. En viktig förutsättning var att den skulle hålla sig inom befintlig detaljplan för att inte hamna i en lång planprocess med osäker utgång. Att det sedan skulle gå så snabbt som det gjorde blev en glad överraskning för Lars Kinneholm.

Byggnadsarbetena har precis påbörjats och trion Josefin Larsson, Lars Kinneholm och Gert Wingårdh fascineras den höga övertäckta del av byggnadsställningarna som just nu kommer på plats. I bakgrunden Maria kyrka som ligger tvärs över Hornsgatan

– Från att idén föddes i mars 2020 tog det bara nio månader innan bygglovet var klart, 22 december samma år. Det är faktiskt något över det vanliga när det gäller tillbyggnad mitt i city.

Josefin Larsson som är uppdragsledare för projektet på Wingårdhs har tidigare bland annat arbetat med den varsamma renoveringen av Nationalmuseum. Hon förklarar den snabba handläggningen så här:

– För att få en så smidig process som möjligt är det viktigt att ta in allas idéer och synpunkter tidigt. Vi gjorde det inledningsvis och försökte sedan skapa ett tillägg som väl ansluter till det som redan finns men som ändå tydligt visar att det är något nytt. Att tillbyggnaden följer ursprungsarkitekturens form innebär också att Södermalms taklandskap kommer vara sig likt.

Det mörkt gröna området utgör restaurangdelen. På den andra sidan lanterninen ligger de öppna ytorna med bar och andra faciliteter.

Tillbyggnaden utförs som en lättkonstruktion i trä. Delvis av hänsyn till stommens bärighet men även av hållbarhetsskäl.

– Sedan två år tillbaka rekommenderar vi framförallt träbyggande, om det är möjligt, till våra uppdragsgivare. Vi har anställt specialister inom det för vi ser det som en mycket viktig fråga inom husbyggandet framåt, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh, Lars Kinneholm och Josefin Larsson står exakt på det ställe där byggnadens fasad norrut slutar. De blickar mot den stora glaslandterninen som var en startpunkt för projektet och som det närmaste året kommer att bytas ut mot en modernare och något modifierad variant.

Fastigheten ligger rakt ovanför Söderledstunneln och i rak nord-sydriktning. Den stora bardelen kommer att ha utsikt över Riddarfjärden och ha solläge hela dagen. Under sommarsäsongen kommer solen sakta sjunka ned mellan Mariabergets husmyller och Stadshuset. Restaurangen som ska ligga på andra sidan taklanterningen kommer att ha samma utsikt genom lanterninen men även ha utsikt mot Saltsjön och snegla mot sin granne 300 meter bort, Gondolen.

– Vi planerar för öppning under början 2023 och börjar redan nu leta efter en restauratör som vill förvalta den här möjligheten och ju fortare vi hittar ett passande koncept och restauratör desto bättre blir slutprodukten, säger Lars Kinneholm.

Lars Kinneholm, vd på Slussgården, såg möjligheterna. Kanske inspirerad av Gondolen som ses i bakgrunden några hundra meter från det nu aktuella projektet.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan