Besqab köper byggrätter för 580 miljoner

Besqab utökar byggrättsportföljen med 280 bostäder i Huvudsta. Köpeskillingen för byggrätterna är 580 miljoner kronor. Därmed utökar Besqab sin projektportfölj i Solna.

Annons

Kommunstyrelsen i Solna stad har beslut om en principöverenskommelse med Besqab avseende förvärv av byggrätter för bostäder i Huvudsta.

Detaljplaneförslaget möjliggör utveckling av cirka 250 bostadsrättslägenheter och cirka 30 stadsradhus i ett attraktivt läge i anslutning till Huvudsta Gård och Huvudsta strand.

Utvecklingen av området avser nya flerbostadshus i hörnet Armégatan och Huvudstagatan med omkring 250 bostadsrättslägenheter med centrumverksamhet i lokaler i bottenvåningarna. Mitt emot, längs Krysshammarvägen, planeras för cirka 30 attraktiva stadsradhus. Detaljplaneförslaget för kvarteret inrymmer också en ny skola för årskurs F-9 som Solna stad kommer att uppföra, och som ersätter den skola som idag ligger på fastigheten. Samtidigt omvandlas Armégatan till en lummig stadsgata i enlighet med den nya detaljplanen.

– Det här är ett mycket centralt läge i Huvudsta där vi ser fram emot att tillsammans med Solna Stad utveckla en attraktiv miljö med höga boendekvalitéer. De nya bostäderna tillsammans den nya skolan kommer bidra till att ytterligare stärka närmiljön och de fina värden som finns här med närhet till vatten, grönområden och goda kommunikationer med exempelvis två tunnelbanestationer, säger Besqabs vd, Carola Lavén.

Köpe- och exploateringsavtal beräknas tecknas med Solna stad under hösten 2021. Köpeskillingen uppgår till cirka 580 Mkr och kommer att erläggas etappvis. Förslaget till detaljplan är ute på samråd under våren 2021 med ett planerat antagande vid årsskiftet 2021/2022.

Marken för radhusbebyggelsen bedöms kunna tillträdas under 2023 och marken för flerbostadshusen tillträds efter det att den nya skolan färdigställts, preliminärt 2025.

Produktionsstart beräknas till 2023 avseende stadsradhusen och 2026 avseende gäller flerbostadshusen.

Besqab har tidigare i Solna utvecklat projektet Charlottenburgsparken med 129 bostäder, på norra sidan av Solna centrum och bredvid Telenors kontorshus. Framöver laddar Besqab för att utveckla 380 bostäder på det som i dag är Solna centrums parkering. Bolaget har för 650 miljoner kronor köpt byggrätter från Unibail-Rodamco-Westfield. Läs mer och se bilder här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan