Köpt för flera miljarder – nu skrotas spektakulär påbyggnad

Folksam och japanska Mitsubishi köpte 2019 varsin fastighet i Trygg Hansa-kvarteret för totalt 5,6 miljarder kronor. I förvärven fanns stora påbyggnadsplaner om totalt 15.000 kvm. Men nu lägger Stockholm stad, som ursprungligen initierade den spektakulära idén, planerna i papperskorgen.

Annons

Mitsubishi Estate förvärvade kontorsfastigheten Brädstapeln 13 (låghusskeppet) om 12.000 kvm från SEB Trygg Liv för 1,3 miljarder kronor, läs mer här.

Några månader sedan köpte Folksam Brädstapeln 16 (Trygg-Hansa-huset) om 36.700 kvm lokaler för 4,3 miljarder kronor, läs mer här.

Påbyggnadsplanerna för Mitsubishi Estates del summeraade till cirka 3.000 kvm lokaler.

För Folksams förvärvade del fanns planer för påbyggnad med 10.500 kvm kontor ovanpå de välkända ”muttrarna”.

Företrädare för båda köparna sa i samband med förvärven att en påbyggnation vore en bonus. Planerna hade inte vunnit laga kraft vid förvärven.

Och nu kommer det inte bli någon påbyggnad alls. Nu har Stockholm stad beslutat att avbryta projektet helt, skriver tidningen Mitti.

Stadsbyggnadsnämnden har enligt ett eget förslag bestämt att avbryta detaljplanearbetet, efter att processen skulle inledas igen.

När detaljplanen skulle godkännas på nytt, för att sedan skickas till kommunfullmäktige, valde den grönblåa politiska majoriteten, som varit kritiskt till förslaget tidigare, att kasta det i soptunnan. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som klubbade igenom detaljplanen första gången, ställde sig bakom majoritetens förslag.

– Det är ganska ovanligt att vi stoppar projekt i ett sånt här sent skede, men i detta fall har vi varit tydliga under en längre tid med att vi inte tycker att förslaget som sådant fungerar i den här delen av Stockholm. Det är ett udda projekt i stenstaden som sticker ut väldigt mycket, säger Joakim Larsson, (M), stadsbyggnadsborgarråd, till Mitti.

Sedan 2009 har det funnits idéer om att bygga om i kvarteret. Det här var det fjärde förslaget som har stupat på ett eller annat sätt, skriver tidningen.

Några av de projektbilder som FV publicerat de senaste åren:


Så här var tanken att de båda fastigheterna skulle se ut efter genomfört projekt med bland annat påbyggnad. Till vänster syns den fastighet som Europa Capital förvärvat. Rakt fram den som Folksam köpt.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan