Robur och Lannebo väljer Berggren framför Arnhult

Torsdag den 25 mars är det dags för den mest omtalade årsstämman på länge inom fastighetsbranschen – den i Castellum. Nu har både Swedbank Robur och Lannebo meddelat att man tänker rösta för Per Berggren som ordförande framför Rutger Arnhult.

Annons
Omslaget magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021.
Visa faktaruta

Till årets stämma har valberedningen i Castellum inte lyckats enas om ett gemensamt förslag till styrelse. Istället har en majoritet av valberedningen lämnat ett förslag till styrelse och aktieägaren Stichting Pensioenfonds ABP och valberedningsledamöterna Vincent Fokke och Charlotte Strömberg har lämnat ett annat förslag.

Swedbank Roburs ägande i Castellum uppgår till 1,5 procent och Lannebo fonders till 2,0 procent.

Båda föreslår att Rutger Arnhult kan bli ordinarie styrelseledamot. Men båda förordar Per Berggren som den som ska få styrelseklubban.

”Swedbank Robur anser att den uppkomna situationen är olycklig och beklagar att läget har förblivit låst. Vi har tillsammans med ett par andra minoritetsägare haft kontakter med valberedningen och med andra institutioner för att försöka hitta en enande kompromiss. Detta har dock inte lyckats”, skriver Swedbank Robur.

Vidare uppger man att styrelsearbetet måste bli effektivt och inte styras av eventuella jävsituationer.

”Ordföranderollen är särskilt viktig i det sammanhanget. Sammantaget tycker vi att detta blir en rimlig avvägning givet det stora ägande som Rutger Arnhult byggt upp i Castellum och det faktum att Arnhult är huvudägare i bolag som konkurrerar med Castellum”, uppger Swedbank Robur.

Lannebos ställningstagande inför Castellums årsstämma lyder som följande:

”Lannebo avser att rösta för valberedningens förslag till styrelse i fastighetsbolaget Castellum. Lannebo röstar dock för att Per Berggren utses till styrelseordförande”.

Vidare skriver man:

”Lannebo har en stark tilltro till ägarledda företag. Vår erfarenhet är att det är positivt för bolag när en enskild ägare som satsat eget kapital kan bidra med sin drivkraft och branschkunskap i styrelsearbetet. Rutger Arnhult besitter en djup kunskap inom fastighetsmarknaden och har investerat ett stort kapital i Castellum”, säger Mats Gustafsson.

Avslutningsvis:

”Fastighetssektorn är dock transaktionsintensiv och vi konstaterar att Rutger Arnhult har ägarintressen i ett flertal olika fastighetsbolag. För att säkerställa att styrelsearbetet i Castellum kan drivas så effektivt som möjligt anser vi det vara lämpligt med en styrelseordförande som är oberoende av större aktieägare”, säger Mats Gustafsson.

Man man slår fast att man följer valberedningens förslag till styrelse, men alltså inte styrelseordförande.

Rutger Arnhult kontrollerar cirka 20 procent i Castellum efter att under en längre tid köpt på sig aktier.

Läs mer om Rutger Arnhults bestånd i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021. Där finns även kartläggningar av Erik Selins och Ilija Batljans investeringar, både inom fastigheter och allt annat. Kartläggningen är över sex sidor.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan