"Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan", säger NREP Sveriges vd Stefan Wallander vars nya fond går in i samma bolag som Bill Gates.

NREP:s nya gröna fondsatsning – tar in 1,3 miljarder

Med den nya teknikfonden ”2150” hoppas fastighetsutvecklaren NREP på att den hållbara omställningen i den bebyggda miljön ska öka taken. Första investeringen blir cleantech-bolaget CarbonCure där Microsoftgrundaren Bill Gates har intressen.

Annons

Den nya fonden gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor.

Målsättning är runt 2 miljarder totalt – vilket i så fall skulle innebära att ”2150”, som NREP döpt fonden till, blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade venturekapital-fonder.

Bland de större investerarna syns Novo Holdings (minoritetsägare i NREP) och The Green Future Fund, som är dansk statligt ägda fond som stöttar en grön omställning

Planen är att bygga en portfölj med omkring 20 bolag där alla ska ha potential att bli så kallad ’gigacorns’ – det vill säga kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp.

Den första investeringen blir i cleantech-bolaget CarbonCure.

Bolaget har blivit omskrivet den senaste tiden då Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund gått in som tunga investerare.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCures teknik har siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till år 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av runt 300 betongproducenter i Nordamerika.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar man fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor.

Enligt Stefan Wallander, NREP:s vd i Sverige, speglar den nya fonden en långvarig ambition hos bolaget om att driva en grön omställning av bebyggelsen:

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan.

Bolaget står sedan tidigare bakom världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs ett bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, säger Stefan Wallander.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan