Europi köper mindre andel i brittiska RDI

Brunswickbolaget Europi har förvärvat en andel om 3,25 procent i RDI, ett ledande noterat fastighetsbolag i Storbritannien. RDI innehåller till hälften hotell- och retailfastigheter – som båda drabbats hårt av Covid-19. Europi följer därmed upp aktieköpet i ett polskt bolag under försommaren.

Annons

Europi Property Group AB (Europa) grundades 2019 av före detta Blackstone executive Jonathan Willén och Brunswick Real Estate Ventures. Fastighetsbolaget har kontor i London och Stockholm, och investerar i value-add och opportunistiska affärer inom Europa.

Europi har nu förvärvat 3,25 procent av aktierna i RDI, ett diversifierat fastighetsbolag i Storbritannien med en portfölj av befintliga tillgångar och utvecklingsprojekt.

Bolagets aktiekurs har handlats på en djup rabatt mot dess substansvärde sedan utbrottet av Covid-19, uppger Euro i ett pressmeddelande. I juni förvärvade Starwood Capital Group en 29,54% andel i RDI från dess tidigare största aktieägare Redefine Properties.

RDI:s fastighetsvärde uppgick 1.166 miljoner pund (drygt 13 miljarder kronor), varav hotell står för 310 miljoner pund, retail för 210 miljoner pund och övriga kommersiella fastigheter, främst kontor, för resten och det största värdet.

Jonathan Willén, vd för Europi Property Group, kommenterar:

– Vi är väldigt nöjda med vårt förvärv i RDI där vi får exponering mot dess befintliga högkvalitativa portfölj och marknadsledande plattform. Utbrottet av Covid-19 skapade stor dissonans mellan aktiekurser och substansvärden för några av de diversifierade fastighetsbolagen, vilket gav oss ett utmärkt tillfälle att göra förvärv på fundamentalt attraktiva värderingar. Allteftersom bolaget förädlar sin strategi och portfölj med vägledning av dess största aktieägare Starwood, är vi övertygade om att bolaget kommer generera mycket attraktiv riskjusterad avkastning för sina aktieägare.

Jonathan Willén fortsätter:

– Företagets senaste försäljningar av handelsfastigheter i både Storbritannien och Tyskland, dess nya ledarskap under Stephen Oakenfull och dess mer defensiva kapitalstruktur med endast 32,6% LTV (och £240m redo att användas till nya affärer), pekar tillsammans på ett väldigt attraktivt ’case’ som på nuvarande aktiekurs representerar c40% rabatt mot substansvärde.

– Storbritannien är en av våra fokusmarknader av flera anledningar, bl.a. på grund av dess fortsatt robusta intresse från internationella investorer och likvida kapitalmarknader. När vi fortsätter att utvärdera investeringsmöjligheter i Storbritannien är vi mycket nöjda med att ha investerat i en av landets ledande diversifierade fastighetsplattformar.

Europi förvärvade i maj 2020 12,3 procent i polska Capital Park S.A, ett marknadsledande fastighetsbolag som utvecklar högkvalitativa kontor och innerstadsprojekt, i främst Warszawa – läs mer om den affären här.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan