Catella: Kreditmarknaden återhämtar sig – stimulanser slår igenom

I oktoberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 40,4 till 55,3 då respondenterna ser en stark rådande kreditmarknad i samband med en stabil utveckling framöver.

Annons

”Årets tredje CREDI-undersökning visar på en återhämtning av kreditmarknaden då huvudindexet är tillbaka över 50-strecket, en följd av en mycket förbättrad uppfattning om den nuvarande situationen tillsammans med en stabil framtidsutsikt”, säger Arvid Lindqvist, Analyschef på Catella.

”De långsiktiga ekonomiska utsikterna har förbättrats på senare tid på grund av de massiva monetära och finanspolitiska stimulanserna. Den globala ekonomin står dock inför ett antal utmaningar framöver, men myndigheternas stimulanser driver ekonomin i rätt riktning. Detta gynnar tillgångspriser i allmänhet och fastigheter i synnerhet”, fortsätter Arvid Lindqvist.

”Under andra kvartalet ledde en lägre efterfrågan på obligationsmarknaden till att volymen utestående obligationer minskade. I takt med att förfallna obligationer refinansierades med banklån, ökade nivån på säkerställda skulder vilket bryter en långsiktig trend med kontinuerligt minskande säkerställd skuld. En trendåtergång mot säkerställda skulder kan utlösa en snöbollseffekt eftersom den försämrar positionen för icke-säkerställda obligationer vilket sänker efterfrågan för dessa obligationer ytterligare”, säger Jacob Bruzelius, Head of Debt advisory på Catella.

”Den massiva monetära stimulansen från världens centralbanker har normaliserat kreditmarginalerna på obligationsmarknaden, vilket åskådliggör hur pass beroende den icke-säkerställda obligationsmarknadens är av centralbankernas agerande”, avslutar Jacob Bruzelius.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan