Efter bakslaget: SBB vill fortfarande sälja för 11 mdr

SBB gör nya försök att sälja för 11 miljarder – efter bakslaget med den uteblivna storaffären med Nyfosa. Vd Ilija Batljan konstaterar vidare: ”Cash is king gäller även under en pandemi.”

Annons

SBB är fast beslutet att sälja fastigheter för totalt 11 miljarder kronor. Det alltså som en följd av det stora köpet av hela Hemfosa. En tänkt försäljning till Nyfosa om hela 8 miljarder kronor fallerade nyligen. Av tidigare kommunicerade försäljningar om 11 miljarder kronor har endast en affär kommunicerats, motsvarande en halv miljard kronor.

”SBB:s plan om försäljningar på 11 miljarder kronor under året kvarstår dock”, står det i SBB:s delårsrapport.

SBB:s nyckeltal för första kvartalet:

  • Hyresintäkterna ökade till 1 341 mkr (429).
  • Driftsöverskottet ökade till 895 mkr (240).
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital var 444 mkr (97).
  • Resultat före skatt ökade till 1 695 mkr (394), varav:
  • Förvaltningsresultatet ingår med 319 mkr (106). I förvaltningsresultatet ingår kostnader för förtidslösen av lån och andra engångsrelaterade kostnader om -147 mkr (-25).
  • Värdeförändringar på fastigheter ingår med 1 628 mkr (252).
  • Värdeförändring avseende derivat ingår med -252 mkr (9).
  • Periodens resultat var 1 372 mkr (216) efter avdrag för uppskjuten skatt om -275 mkr (-116) och aktuell skatt om -48 mkr (-17), motsvarande ett resultat per stamaktie A och B om 0,94 kr (0,20) före utspädning.
  • Fastighetsportföljens värde uppgick till 80,2 mdkr (79,5).
  • Långsiktigt substansvärde (EPRA NRV) som beräknas enligt EPRA:s nya riktlinjer för substansvärdesberäkningar var 24 758 mkr (24 784), motsvarande 19,52 kr (20,04) per aktie.

Ilija Batljan, storägare, vd och grundare, kommenterar rapporten och bolagets utveckling. Rubriken på vd-ordet är:

”Cash is king” gäller även under en pandemi – Kassaflödet ökade med 347 mkr motsvarande 358 procent”

Därefter skriver Batljan:

”SBB har en mycket stark finansiell ställning med drygt 50 miljarder i icke pantsatta tillgångar, starka bankrelationer och tillgång till europeisk kreditmarknad vilket bolaget visade tydligt genom att kunna emittera 20-års icke säkerställd obligation mitt i krisen. SBB hade i slutet av kvartalet en kassa på 3,8 mdr. Tillgång till kapital är viktigt men det är ännu viktigare att leverera starka kassaflöden från verksamheten. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital ökade med 358 procent till 444 mkr (97) för kvartalet. Justerat för engångseffekter för återköp av dyra lån och omstruktureringskostnader landade kassaflödet på 591 mkr (122). Den starka ökningen av driftnettot med 273 procent till 895 mkr bäddar gott för framtiden. Kriserna kommer och går och man ska vara ödmjuk inför detta men vår uppgift är att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör som på ett hållbart sätt levererar aktieägarvärde, god lönsamhet och starka resultat.”

SBB har, framgår det i delårsrapporten, gjort en utvärdering av effekten av coronaviruset/covid 19 på bolagets verksamhet. Bedömningen är att SBB:s trygga kassaflöden endast marginellt påverkas av konjunkturen och omvärldsfaktorer då kassaflödena huvudsakligen kommer från hyresgäster som är skattefinansierade av de nordiska staterna alternativt hyresreglerade hyresrätter. Bolaget har en lång ränte- och kapitalbindning och har bortsett från företagscertifikat endast mindre förfall de närmaste 12 månaderna. Förfallen av företagscertifikat är säkerställda med back up-faciliteter. SBB har antagit en kontinuitetsplan med riktlinjer för verksamheten under covid 19-krisen samt fortsätter att följa utvecklingen noggrant.

SBB har hittills gett anstånd eller ändrad betalningsperiod motsvarande 12 mkr och rabatter motsvarande 1 mkr till följd av hur coronaviruset drabbat hyresgäster.

SBB redogör även i delårsrapporten för tvångsinlösen av resterande aktier i Hemfosa:

Efter att erbjudandet till Hemfosas aktieägare gått ut per 29 januari 2020 kontrollerade SBB 93,5 procent av aktierna och 93,8 procent av rösterna i Hemfosa. SBB har därefter påkallat tvångsinlösen för de aktier som inte lämnats in i erbjudandet. I februari genomfördes förvärv av ytterligare 8.736.000 stamaktier i Hemfosa från Syquant Capital. Efter det förvärvet kontrollerade SBB 98,3 procent av aktierna och 98,9 procent av rösterna i Hemfosa.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan