Biljana Pehrsson, vd vid Kungsleden. Bild: Magnus Fond.

Kungsleden gett hyresrabatter för 21 mkr

Kungsleden har gett hyresrabatter för 21 miljoner kronor till följd av coronakrisen. På olika sätt räknar bolaget att få åter dessa pengar. Det framgår ur bolagets delårsrapport.

Annons

Trots stor osäkerhet i marknaden lämnar Kungsleden en delårsrapport med ökande fastighetsvärden.Den organiserade värdeökningen ligger på knappt halva ökningstakten jämfört med med samma period förra året, 243 mkr mot 496 mkr då. Ökade hyresintäkter förklarar hälften av ökningen och den andra hälften beror på att det genomsnittliga avkastningskravet sänkts med 2 punkter.

Kungsleden konstaterar i sin delårsrapport att första kvartalets resultat inte i någon nämnvärd utsträckning har påverkats av viruspandemin. Däremot har bolaget fått samtal från oroliga och ekonomiskt pressade hyresgäster inom hotell, restaurang och besöksnäring. Dessa företag har uppvisat intäktsbortfall på mellan 50 och 70 procent. Bortfall som kommer att bestå så länge restriktioner finns i landet, konstaterar Kungsleden.

Vd Biljana Pehrsson skriver om konsekvenserna i sitt vd-ord:

”Vi har en god och nära dialog med våra värst drabbade hyresgäster för att på olika sätt stötta dem i det här läget. Det har resulterat i att vi har nått överenskommelser om månatlig hyresbetalning istället för kvartalsvis, motsvarande 32 miljoner kronor i kvartalshyra för andra kvartalet. Vi har också beviljat hyresrabatter om 21 miljoner kronor i andra kvartalet mot att vi i gengäld antingen har förlängt hyresavtalen eller höjt hyran på den resterande hyresperioden. Beviljade rabatter uppgår till 3 procent av den aviserade andra kvartalshyran. Vi har beviljat anstånd med hyresbetalning i andra kvartalet om 20 miljoner kronor mot en avbetalningsplan i 12 till 24 månader. Betalningsinflödet för andra kvartalshyran har varit god och – med beaktande av gjorda uppgörelser – i linje med tidigare kvartal.”

Kungsledens fastighetsportfölj utgörs till 75 procent av kontor och 15 procent av logistik, lager och industri. Endast 4 procent av fastighetsvärdet utgörs av detaljhandel. Inom detaljhandel utgör livsmedel ungefär en fjärdedel av andelen. Så Kungsleden tillhör de fastighetsbolag som hittills drabbats minst av krisen.

Biljana Pehrsson fortsätter:

”Skulle nedstängningarna i samhället fortsätta bortom juni kommer det ha stora negativa effekter på företag inom andra sektorer än de nu värst drabbade. Det i sin tur kommer inverka negativt på hela fastighetssektorn. Många marknadsbedömare talar dock nu om att nedstängningarna av verksamheter och länder skulle börja hävas om ett par månader, i juni, beroende på land och utveckling. Vi delar den bilden. Det är dock en väl optimistisk prognos att tro att allt ska återgå till det normala till hösten.”

Kungsleden står stabilt finansiellt. Kungsledens soliditet uppgick per den 31 mars till 43,9 procent och belåningsgraden till 45,6 procent. Bolaget har inga obligations- eller banklåneförfall under 2020. Samtidigt har Kungsledens kassa och tillgängliga faciliteter om 3 miljarder kronor för att kunna hantera samtliga återstående förfall på kapitalmarknaden under 2021.

Kungsleden äger fastigheter för 38,9 miljarder kronor, varav 4,5 och 4,0 miljarder finns i kluster Kista respektive Västra Kungsholmen.

Kungsledens nyckeltal för första kvartalet:

  • Intäkterna för första kvartalet ökade med 8 procent till 638 Mkr (589).
  • Förvaltningsresultatet ökade med 16 procent till 310 Mkr (267). Ökningen förklaras främst av högre hyresintäkter i jämförbart bestånd.
  • Nyuthyrningen uppgick till 38 Mkr (46) och nettouthyrningen uppgick till 3 Mkr (2).
  • Efter investeringar om 359 Mkr samt värdeförändringar var fastighetsvärdet vid periodens utgång 38 912 Mkr jämfört med 38 310 vid årets ingång.
  • Orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 243 Mkr (496) vilket motsvarar 0,6 procent. Värdeökningen förklaras till lika delar av ökade hyresintäkter samt en nedgång i det genomsnittliga avkastningskravet med 2 punkter.
  • Aktuellt substansvärde ökade till 92,58 kronor per aktie (83,20).

Fler Nyheter från förstasidan

Ny restaurang på Medborgarplatsen

Flyttar in bredvid Burger King centralt på söder.

Banken drog panten för Oscar

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Property.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Tillbaka till förstasidan