Årstaberg har vuxit fram till en attraktiv nodd som erbjuder tre frafikslag: pendeltåg, tvärbana och buss. Nu tillkommer dessutom tunnelbana. Foto: Wikimedia.

NCC föreslås få markanvisning i Årstaberg

Stockholms stad föreslår ge NCC en direktmarkanvisning för utveckling av cirka 30.000 kvadratmeter kontor i Årstaberg, söder om huvudstaden. NCC besegrade Skanska och Pioneer i kampen om att få utveckla platsen.

Annons

Området har kallats ett av Stockholms mer intressanta utvecklingsområden och är en attraktiv trafiknod med bland annat tvärbana, pendeltåg och bussterminal. Som kontorsområde är det nytt.

NCC, ska efter fastighetsbildning, förvärva marken för 10 500 kr per ljus BTA.

– Det finns en stor efterfrågan på fler moderna kontor i söderort, så förslaget om denna markanvisning fyller en viktig funktion i utbyggnaden av staden. Här vill vi utveckla fler kontorsarbetsplatser och annan service vid ett mycket intressant kommunikationsläge med pendeltåg, tvärbana, framtida tunnelbana och Essingeleden runt hörnet, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm NCC property development, i en kommentar.

Tre bolag ansökte om markanvisning för platsen: NCC, Skanska och norska Pioneer Capital Partners AS tillsammans med Berg och Gren Arkitektkontor. Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft hoppas NCC kunna påbörja projektet runt 2025/26.

Årstaberg pendeltågsstation har omkring 8.500 påstigande per dag samt en av tvärbanans mest trafikerade hållplatser.

Senare i år påbörjas, enligt regionens och stadens överenskommelse, också utbyggnaden av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, där Årstaberg blir en av sex stationer.

Och det finns fler planer för närområdet. Bland annat att med kollektivtrafik och nya vägförbindelser bättre knyta ihop de olika delarna av Årsta med främst Västberga och Midsommarkransen – en utvecklingsfråga där NCC har varit en drivande aktör och ett naturligt bollplank för Stockholms stad.

Dessutom utvecklas det närliggande Årstafältet. Fram till 2032 byggs cirka 6.000 nya bostäder.

Det så kallade Årstastråket, mellan Årstafältet och Gullmarsplan, kommer att tillföra ytterligare ungefär 3.000 nya bostäder fram till 2029.

– Vi har jobbat med den här projektidén i flera år och ansökte om markanvisning i mars 2018. Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft hoppas vi kunna påbörja projektet runt 2025–2026, vilket skulle möjliggöra inflyttning lagom till att den nya tunnelbanestationen öppnar, säger Andreas Lindelöf.

Markanvisningsavtalet är villkorat av beslut i Stockholm stads exploateringsnämnd. Exploateringsnämnden sammanträder 23 april.

I december 2019 fick NCC en direktmarkanvisning för 13.000 kvm kontor i Sjöstadshöjden, beläget mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad i Stockholm. NCC Property Development driver idag två kontorsprojekt i Stockholmsområdet, vid Bromma Blocks och vid Järva krog. Bolaget har även byggplaner i Frihamnen där det mesta är kraftigt försenat samt på Västra Kungsholmen där bolaget tvingats till omstart efter domstolsbeslut.

Skissförslag i 3D. Källa: Articon/NCC
Markanvisningsområdet i blått. Karta: Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan