Nystad satsar på Ekerö

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Ekerö har den 17 mars fattat beslut om att Ekerö kommun och Nystad Stadsutveckling AB kommer att ingå en avsiktsförklaring avseende överlåtelse av hela eller del av fastigheten för nuvarande Ekebyhovsskolan. Kommunens planering med att flytta Ekebyhovsskolan till ny plats pågår sedan en tid. Utifrån avsiktsförklaringen avser Nystad Stadsutveckling att på platsen för ovan nämnda grundskola och särskola, skapa förutsättningar för en eventuell etablering av Internationella Engelska Skolan (IES) samt omlokalisering av Birkaskolan som idag bedriver verksamhet bredvid Tappströmsskolan.

Nystad drivs av Per Ronnevik med en bakgrund från Unibail-Rodamco (läs mer här) och Fredrik Hermansson som jobbat på SHH och Hemsö. Bolaget Nystad planerar projekt inom olika fastighetssegment.

Ekerö kommun har sedan tidigare beslutat att detaljplanelägga del av fastigheten Ekebyhov 1:1 vid Bryggavägen för byggandet av en ny skola. Nuvarande kommunalt drivna Ekebyhovsskolans befintliga grund- och särskolelokaler är föråldrade och verksamheten planeras att flyttas till den nya skolan, varefter de befintliga lokalerna planeras att rivas. Planen är att exploatören ska bygga, äga och förvalta lokaler för verksamheten.

– Vi har redan idag en stor andel av våra elever som reser till andra typer av skolor utanför kommunen då utbudet av skolor i Ekerö kommun är begränsat. Som ett led i att uppfylla Ekeröalliansens politiska plattform och vallöfte vill vi nu genom denna avsiktsförklaring, möjliggöra för en friskola i Ekerö kommun, säger Adam Reuterskiöld (M) Kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun

Ekerö står inför en ny utvecklingsfas där en ökad befolkning leder till ökade behov av kommunal verksamhet. De kommande åren kommer byggnationer runt om i kommunen kräva planering och genomförande av utbyggnaden för det kommunala ansvaret när det gäller skola, vård och omsorg. Behovet av nya skollokaler för kommunal skola bedöms under 2020-talet vara uppfyllt i och med byggandet av nya Sanduddens och Ekebyhovs skolor. Det finns behov av ytterligare elevplatser och önskemål om etablering av fristående skolverksamhet finns med i kommunens målsättningar och för detta behöver ytterligare lokaler tillskapas.

– Efter att vi har utvärderat olika möjliga lösningar ser vi nu att en avsiktsförklaring med en specifik exploatör kommer att ge största möjliga nytta för pengarna. Vi möjliggör därigenom både en nyetablering samt en expansion av friskolor på Ekerö. Vi tillgodoser ett behov av elevplatser som kommer att öka och vi ger fler möjligheten att välja skola, avslutar Adam Reuterskiöld (M) Kommunstyrelsens ordförande, Ekerö kommun

Fler Nyheter från förstasidan

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Tillbaka till förstasidan