Skanska redo bygga 50.000 kvm i söderort

Skanska föreslås få en stor markanvisning för hotell och kontor i Solberga i södra Stockholm. Sedan tidigare finns en anvisning i Västberga.

Annons

Skanska AB föreslås av exploateringskontoret få en markanvisning för kommersiell verksamhet inom fastigheten Västberga 1:1, intill kvarteret Diamantsliparen, i Solberga i södra Stockholm.

Det handlar om en exploatering om cirka 20.000 kvadratmeter ljus BTA där det planeras för både kontor eller hotell. Telefonplans tunnelbana ligger cirka 800 meter bort och Älvsjö pendeltågsstation cirka 1.800 meter bort. Fastigheten ligger längs Folkparksvägen, nära E4:an.

Bolaget valdes genom en anbudstävling. Flertalet byggherrar har lämnat markanvisningsansökan för den aktuella platsen. Exploateringskontoret anser att projektet skapar ett välbehövligt tillskott av kommersiella verksamheter i arbetsplatsklustret Västberga/Telefonplan. Projektet bidrar med att stärka det i översiktsplanen utpekade sambandet Älvsjö – Telefonplan.

Skanska kan bli en stor framtida aktör i närområdet. Skanska Fastigheter fick 2017 en markanvisning om totalt cirka 30-000 kvm ljus BTA kontor i Västberga, projekt Akrobaten.

Den fastigheten ligger invid Trafikplats Västberga. Skanskas ambition där är att bygga moderna, miljöriktiga och flexibla kontorslokaler. Söder om området ligger det före detta San Remo-bageriet byggt på 50-talet.

Skanska har även markanvisningar för Kvarteret Lönelistan om 35.000 kvadratmeter industri, med inslag av kontor och handel, samt Kvarteret Arbetsstolen, handel i Västberga.

Den kanske mest kända fastigheten på östra sidan av E4:an i området är Arbetsstolen 3 (San Remo-fastigheten). Den såldes av Atrium Ljungberg till Serena Properties (med Balder och Varma som huvudägare) i slutet av 2018. Den innehåller 16.000 kvm.

Skanskas projektplaner i Stockholmsområdet finns sedan tidigare främst vid Solna station, på västra Kungsholmen och i Hammarby sjöstad.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan