H.M. Konungen delar ut Prins Eugen-medaljen till Bengt Isling på Stockholms Slott den 7 november 2019.

Prins Eugen-medaljen 2019 till Bengt Isling

Annons

Landskapsarkitekt Bengt Isling, verksam på Nyréns Arkitektkontor, har förlänats Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Medaljen delades ut av H.M. Konungen i samband med en ceremoni på Stockholms Slott den 7 november.

– Jag är verkligen glad och stolt över att ha tagit emot Prins Eugen-medaljen. Det är hedrande att få ansluta till den grupp av framstående arkitekter som tidigare fått medaljen, säger Bengt Isling.

Med medaljen följer en motivering till utmärkelsen:

”Bengt Isling är en produktiv och namnkunnig svensk landskapsarkitekt. Hans specialitet kan sägas vara park i stad, ofta i miljöer som varit hamn- eller industriområden, som omvandlats till bostadsområden. Hornsbergs strandpark på Kungsholmen är det kanske mest kända exemplet härpå. Med känsla för platsens själ och för den mänskliga skalan i ofta ganska storskaliga sammanhang skapar Isling oaser med grönska och gärna också vatten. Miljöer som snabbt blivit omtyckta av närboende och mer långväga besökare. Han är sedan flera år tillbaka verksam som slottsparksarkitekt med ansvar för Hagas och Ulriksdals kungliga slottsparker”.

Bengt Isling har under sina drygt 30 år på Nyréns jobbat med en mängd olika typer av projekt, tävlingar, utställningar, analyser och utredningar i varierade skalor. Det har handlat om allt från stadsplanering till design av detaljer. Bengt vann Sveriges Arkitekters Sienapris 2012 för Hornsbergs strandpark, 2009 för Norra Bantorget och 1992 för bostadsområ­det Starrbäcksängen på Gärdet. För närvarande är Bengt engagerad i ett flertal stora projekt, bland annat slutförandet av Årstabergsparken, utvecklingen av Ulvsunda industriområde och detaljplanearbetet för Slakthusområdet i Stockholm. Han är även involverad i ett flertal projekt i Norrköping och är slottsarkitekt i Hagaparken och Ulriksdal.

– Det bästa med mitt arbete är när man ser att miljöerna jag bidragit till används och blir en del av folks vardag. Det är ett riktigt bra betyg för mig som landskapsarkitekt. Att det har blivit så är nog det som gjort att jag fått den här utmärkelsen, berättar Bengt Isling.

Carl Nyrén, grundare av Nyréns Arkitektkontor, tilldelades Prins Eugen-medaljen 1976. Fem landskapsarkitekter har tidigare fått medaljen.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan