Chocken: Vill bygga 100.000 bostäder i Vetlanda

Under Almedalen presenterade Hubville idén att bygga 100.000 nya bostäder i Vetlanda. Totalt hade organisationen utvärderat 23 kommuner innan man fastnade för det småländska orten.

Annons

Det är lätta att ta det för ett aprilskämt.

Många Vetlandabor satte nog kaffet i halsen när de möttes av uppgifterna. Vetlanda kommun har idag 27.500 invånare, varav nästan 14.000 i tätorten. Om de smått osannolika planerna skulle realiseras skulle kommunen bli en Sveriges största städer – det handlar alltså om en ort som idag knappt har fungerande tågförbindelser och som saknar högre utbildning.

”Staden ska på sikt bli Sveriges fjärde största stad, och binda ihop Stockholm, Oslo, Göteborg och Malmö”, skriver Hubville på sin sajt kring hur urvalet har ägt rum. Till ”järnvägshubben” Nässjö är det 37 kilometer. Blir snabbjärnvägsprojektet (för att binda ihop landets tre största städer) av så flyttas sannolikt den hubben istället till Jönköping – alltså längre från Vetlanda.

100.000 nya bostäder. Det är alltså lika många som regeringen presenterade skulle kunna byggas totalt i nio olika områden i Stockholms- och Uppsalaområdet, läs mer här. Då handlades det främst om att utnyttja lågt exploaterade stationsområden längs pendeltågslinjerna.

Hubvilles idé i Vetlanda är att bygga framtidens hållbara samhälle och att det ska vara vara socialt, ekonomiskt och ekologisk hållbart.

Tidsplanen kan även den tolkas som ett aprilskämt. Målet är att bygga och planera för en stad med 150.000–300.000 invånare inom 10 år, med en första etapp redan inom 5 år för ca 5.000 invånare.

Organisationen Hubville presenterade sina planer vid ett event på Teaterskeppet i Visby hamn under Almedalsveckan.

Vem som ska bygga alla bostäder är ytterst oklart.

Hubville finansieras av grundare och innovationslån från ALMI Företagspartner. Projektpengar har sökts via Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet tillsammans med Chalmers, Södertörns högskola, Reflex arkitekter, RISE hållbara städer och samhällen och SIS, Svenska institutet för standarder samt Vetlanda kommun.

Vetlandas kommunalråd Henrik Tvarnö (S):

– Det är hedrande att vi har blivit utvalda att vara en del i processen med att ta fram framtidens hållbara samhälle. Hubvilles fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ligger väl i linje med våra lokala fullmäktigemål, säger Tvarnö i en kommentar på kommunens hemsida.

För lokala Vetlanda-Posten utvecklar han:

— Vi har ju redan idag ett centrum för trähusproduktion och de är väldigt duktiga. Ligger långt fram och bygger redan hållbart, viktigt är en väldigt viktig del, svarar Tvarnö.

— Det blir en omvandling av hela Vetlanda, det går inte att säga annat, säger Tvarnö.

Anders Varger, vd för Improved Sosciety Nordics som är projektägare för Hubville konstaterar för lokaltidningen att det är ett visionsprojekt.

– Om jag från Stockholm åker ner till Vetlanda så känner jag på en gång att den stress som jag känner i storstan försvinner.

Varger menar att många mår dåligt i den stressiga vardagsmiljön.

– När vi bygger en ny stad ska vi använda tekniken som finns. Hur gör vi så människor mår bra? Det måste vara en förutsättning från början, säger Varger till Vetlanda-Posten.

Vetlanda-Posten: Du bor själv i Stockholm. Skulle du kunna tänka dig att flytta till Vetlanda?

– Ja lätt, jag flyttar i morgon. Tveklöst. Det här är min dröm från början, jag bor där redan mentalt, svarar Anders Varger som arbetar heltid som vd för Hubville-projektet.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan