Humlegårdens kontorsprojekt Grow och bolagets stadsutvecklingschef Maria Lidström.

Bildextra: Så blir Humlegårdens nya stora kontor – helt fullt

Humlegårdens stora kontorsprojekt Grow i Solna strand är fullt uthyrt. Om några månader flyttar den största hyresgästen Arbetsförmedlingen in. FV har fått en förhandstitt.

Annons

Tegel, kalksten, Sinusformad betong, mycket ekmaterial och stort ljusinsläpp. Och en planlösning där hyresgästerna har utblick åt flera håll var man än är i byggnaden.

Det är några saker som utmärker Humlegårdens stora kontorsprojekt Grow i Solna strand, strax öster om Swedbanks huvudkontor. Projektet erbjuder totalt cirka 25.000 kvm uthyrningsbara lokaler och är nu fullt uthyrt till sex hyresgäster. Inflyttningar sker under tredje och fjärde kvartalet.

När Fastighetsvärlden besöker projektet i slutet av maj pågår de sista justeringarna inför att den första stora hyresgästen, Arbetsförmedlingen, får tillträde till sina lokaler om hela 19.900 kvm i början av juni och flyttar in i september.

– Projektet har rullat på väldigt bra. Vi har satsat på god arkitektur för att både skapa attraktiva lokaler och en trivsam miljö stadsmässigt . Vi har också investerat i tidlösa material med hög kvalitet och lång livslängd. Allt för att ombyggnads och -underhållsbehovet långsiktigt ska bli så lågt som möjligt. Det är viktigt för oss ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef vid Humlegården.

Den som kommer i riktning från Sundbybergs station och via Swedbanks huvudkontor möts av en restaurang och kafé och Arbetsförmedlingens blivande huvudentré. I söder finns en annan annan entré, bland annat för coworkingaktören Technopolis. Den tegelklädda byggnaden är utformad som två delar som vardera består av tre kuber i olika höjd, och de båda delarna binds ihop av en länk i tre våningsplan som finns en bit upp i luften. Som högst är huskropparna åtta våningar och det finns generöst med terrasser. Från den översta våningsplanet erbjuds det god utsikt, bland annat går det att se när flygplanen på Bromma startar och landar.

På femte våningsplanet har Arbetsförmedlingen tillgång till en större yta för lunchmatsal där 250 personer ska kunna äta samtidigt. Där ska det även finnas ett podium för större samlingar. Arbetsförmedlingen kommer att jobba helt i aktivitetsbaserade lokaler, vilket är en stor skillnad jämfört med vid myndighetens lokaler som idag finns i en fastighet i Hagastaden, som även den ägs av i Humlegården.

Arbetsförmedlingen, som framöver kommer att lämna ett stort antal lokaler runt om i landet och även flera i Stockholmsområdet till följd av regeringsdirektiv, har ett relativt kort hyresavtal för Grow, fem år. Fastigheten är dock byggd för multitenant så det är enkelt att anpassa efter ändrade lokalbehov.

– Det är lätt att anpassa lokalerna. Installationer och rumslösningar är planerat för att vara helt flexibelt, säger Maria Lidström.

Det är arkitekterna vid Tham & Videgård som hållit i pennan för Grow.

Fastighetens 25.000 kvm lokaler är som nämnts fullt uthyrda. Utöver Arbetsförmedlingen (som hyr hela den norra delen samt även intar fyra våningsplan i den södra delen) och Technopolis (med coworkingkonceptet UMA Workspace som hyr 2.800 kvm) finns även DNV GL, Qlik och Key Solutions samt restaurang K-märkt bland hyresgästerna.

– Vi har haft ett väldigt bra intresse här, och det är bra tryck i hela området när det gäller moderna lokaler.

När Fastighetsvärlden i september 2016 kunde berätta att Arbetsförmedlingen skulle flytta till Humlegårdens projekt var uthyrningen 18.000 kvm. Myndigheten hade sedan under en tid en option på att både öka och minska förhyrningen något. Det landade alltså på hela 19.900 kvm. Det var den största uthyrningen det året

Humlegården är mycket stor fastighetsägare i närområdet. Bolaget äger utöver Swedbankhuset även fastigheterna som utgör Stora Blå (läs om bolagets projektplaner här), det nya hotellet bredvid samt en handfull fastigheter i riktning mot vattnet. Totalt äger Humlegården elva fastigheter i området som bolaget marknadsför som Solna strand. Beståndet summerar cirka 250.000 kvm lokaler.

Området med Solna strand, Sundbyberg och Solna Business Park spås av många att få en stark utveckling på lokalhyresmarknaden. Fler kontorsprojekt pågår och spårområdet ska till stora delar däckas över vilket tar bort barriärkänslan. Dessutom flyttar pendeltågsstationen något söderut, mot Grow-byggnaden.

Byggnadsställningarna höll i slutet av maj på att tas ner från kontorsprojektet Grow.

Framför den nordvästra entrén ska det skapas ett torg.

Projektet Grow inritat på en flygbild. Bild: Humlegården.
Kontorshuset Grow ligger nära både Solna strands och Sundbybergs tunnelbanestation.
Så här ser det ut innanför Arbetsförmedlingens entré. Naturmaterial som ek och betong dominerar.
Från de öppna ytorna så finns spärrar till de som är avskilda för Arbetsförmedlingens personal.
Finputsning av trapphuset pågår in i det sista. Fastighetsägaren Humlegården har haft fokus på bra kvalitet när det gäller materialval.
Sinusformad betong syns på flera ställen, bland annat i receptionen och vid hissarna.
Armaturen på plats redan innan Arbetsförmedlingen tillträder sina lokaler.
En av terasserna som håller på att färdigställas.
Utsikten från en av de lägre terrasserna.
Utsikten från det översta våningsplanet. Längst bort syns Bromma flygplats.
På vissa ställen där ”kuberna” går ihop kan man titta in i en annan av kubdelarna.
Så här sitter kuberna ihop. Illustration: Humlegården.
Till vänster syns det stora och arkitektoniskt hyllade parkeringshuset.
Så här sitter de båda byggnadsdelarna ihop.
Till höger syns Arbetsförmedlingens entré.
Vid det blivande torget finns entrén till restaurangen. Till vänster syns Arbetsförmedlingens entré.
Vy från Landsvägen.
Vy från Frösundaleden. Till vänster syns kontorshuset Grow, det nya parkeringshuset och Stora Blå.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan