Jubel kring OS-satsning

Regeringen meddelar att man står bakom Stockholms OS-ansökan. Nu fortskrider planerna på en OS-by i Barkarbystaden eller i Flemingsberg.
– Ett OS är samhällsekonomiskt bra för Stockholmsområdet och Sverige, säger Christian Hermelin, vd vid Fabege, till Fastighetsvärlden.

Annons

Regeringen har meddelat att de kommer att lämna de ekonomiska garantier för säkerheten som krävs för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm-Åre 2026. Enda kvarvarande motståndare till Stockholm om det stora arrangemanget är Milano.

Fabege är huvudägare i Friends Arena där invigningsceremonin i så fall kan komma att äga rum. Bolaget är även stor fastighetsägare i Flemingsberg (i Huddinge kommun) efter nyligen genomförda affärer där (läs mer här).

– Vi är positiva till OS. Men frågan är vad Huddinge kommun vill. Det är mycket som ska planläggas och det kommer att krävas investeringar kring infrastruktur, sådant gör ju inte vi, säger Christian Hermelin som tycker att det finns flera positiva bitar kring ett OS-arrangemang som inte förekommit i debatten, till exempel effekten på turismen och hotellen.

Richard Brisius, vd för Stockholm Åre 2026:

– Det är ett viktigt och glädjande besked att vi nu även har med oss regeringen i stödet som vi behöver för att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2026 till Sverige.

Vid Järfälla kommun, där Barkarbystaden finns, är man optimistiskt kring OS-kampanjen. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla:

– Det är ett positivt beslut. Barkarbystaden kan passa bra som en os-by. Men för oss är det viktigt att vinterspelen kan bli av utan att en kostnad ska falla på Järfällas skattebetalare, säger Feldman till Fastighetsvärlden.

I Barkarby planeras även för en skridsko-oval, precis bredvid den tänka OS-byn.

– Eventuella mark- och lokalupplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Järfällas skattebetalare. Det måste vara en regional satsning, säger Emma Feldman.

Enligt uppgifter ska idrottarna, tränarna och ledarna bo i nybyggda bostadshus som ändå ska byggas. SOK uppges behöva hyra ungefär 800–1.000 lägenheter i Stockholmsområdet – och då har Flemingsberg och Barkarbystaden pekats ut som möjliga områden för en OS-by. I tidigare planer har Årsta och Bredäng nämnts (läs mer här).

Planeringsarbetet i Årsta bedöms ha gått för långt. Samtidigt kanske planeringsarbetet i Flemingsberg inte hunnit tillräckligt långt. Det kan därmed vara fördel för Barkarbystaden och det är även förstahandsalternativet.

Där kan en OS-by vara en del av den tredje etappen av Barkarbystaden. Där byggs även även en tunnelbanestation. Där finns även en pendeltågsstation som framöver kommer bli ett starkare nav för kollektivtrafik med bussar och t-bana. I OS-ansökan talas det även om förarlösa bussar i Barkarbystaden. Området ligger 20 km nordväst om centrala Stockholm – och målet är att idrottarna ska nå alla anläggningar i Stockholmsområdet inom 45 minuter.

Det som främst är aktuellt är lägenheter med två eller tre rum plus kök. I OS-ansökan står det att det för Barkarbystaden är aktuellt med 900 rum med plats för en säng och 900 rum med plats för två sängar i vardera.

Förutom bostäder kommer det behövas träningslokaler, gym, matsal, medicinsk klinik, presscentrum, informations- och mötescenter samt utrymme för sponsorer.

I OS-ansökan står det att Stockholm väl klarar den hotellkapacitet som krävs. Där står det att det finns 22.000 hotellrum redan inom 10 minuters kollektivtrafik från centrala Stockholm. Behovet uppges vara 24.000 hotellrum. I Storstockholm finns 35.000 hotellrum.

För ”IOK-familjen” rekommenderas Grand Hôtel med Vectura som fastighetsägare. I OS-ansökan kontatateras det att det kungliga slottet ligger mittemot.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd kommenterar regeringens OS-besked:

– Jag välkomnar regeringens besked att gå in med ekonomiska garantier för säkerheten. Staden ser positivt på stora internationella arrangemang och kommer att på marknadsmässiga villkor hyra ut våra anläggningar och upplåta den mark som behövs. Det viktiga är att ett eventuellt vinter-OS 2026 inte belastar Stockholms skattebetalare.

Den 24 juni avgörs det vilka som får äran att stå som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 där det finns två kandidater kvar: svenska Stockholm och italienska Milano.

– Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige, därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger idrottsminister Amanda Lind till TV4.

Enligt TV4 kommer OS-projektet ha en budget på 13 miljarder kronor.

Sveriges olympiska kommitté säger att det inte kommer att belasta skattebetalarna. Två tredjedelar av kostnaderna ska finansieras genom bidrag från IOK, en tredjedel av sponsorer.

– Vi är glada, de här spelen kommer inte drabba skattebetalarna utan tillföra skattebetalarna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, till TV4.

Medarrangerande svenska orter som Falun och Åre kommer att få sällskap av Sigulda i Lettland där bob, rodel och skeleton ska avgöras. Allt för att hålla kostnaderna nere. I Stockholmsområdet bedöms det främst vara en skidstadion (som behöver byggas liksom en skridskoarena (Barkarbystaden). Skidstadion planeras att byggas i Hamra i Botkyrka kommun. Där rör det sig bland annat om ett gammalt grustag och fastighetsägare är bolaget DeLaval.

Riksidrottsförbundet, RF, välkomnar regeringens ja till OS:

– Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten – med statens stöd – för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över, säger ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan