Klenoder som kan säljas – fem finns inom tullarna

Statens fastighetsverk listar 30 fastigheter som kan komma att avyttras. Flera är välkända och ligger inom tullarna i Stockholm.

Annons
Kungliga myntet 1 vid stadshuset. Bild: Länsstyrelsen
Fastigheten Ladugårdsbron 14 vid Nybroviken i city. Bild: Alexandru Baboş.
Nummerlotteriets hus i Gamla stan.
Skogsinstitutet på Strandvägen. Bild: SFV.
Thielska galleriet på Djurgården. Bild: Arild Vågen.
Visa faktaruta

Tre av fastigheterna som ingår i SFV:s avyttringsplan förvärvades från Vasakronan 2008 inför statens försäljning av Vasakronan. De tre aktuella fastigheterna finns i Gamla stan, vid Nybroviken och nära stadshuset.

Av de 30 fastigheterna på listan, som Fastighetsvärlden tagit del av, finns fem inom tullarna i Stockholm. Dessutom finns fyra SFV-ägda fastigheter utomlands med på listan.

– För att fastigheterna som finns på listan ska säljas krävs dock först ett regeringsbeslut. Ännu har det inte inletts någon säljprocess för någon av fastigheterna, säger generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren till Fastighetsvärlden.

På listan finns bland annat Nummerlotteriets hus (kvarteret Cepheus 2–3) i Gamla stan, på Svartmansgatan 9 mellan Tyska kyrkan och Stortorget. Totalt handlar det om 2 150 kvm kontor.

Nummerlotteriets hus ingår i kvarteret Cepheus, ett av Gamla stans äldsta kvarter. Byggår är 1450. I dag fungerar byggnaden som kontorslokal och är sedan 1995 byggnadsminnesmärkt.

För ett år sedan såldes för övrigt grannfastigheterna Cepheus 1 och 20 av Stadsmissionen till Rosengren & Johnzon för motsvarade 55.000 kr/kvm.

Den verkliga klenoden på listan är fastigheten Ladugårdsbron 14 som bär adresserna Blasieholmstorg 8 och Nybrokajen 11–13. Här finns bland annat Musikaliska akademien som hyresgäst. Fastigheten innehåller 6 500 kvm lokaler.

På Kungsholmen finns SFV-fastigheten Kungliga Myntet 1 på Norr Mälarstrand 6, alldeles vid stadshuset, med på avyttringslistan. Den innehåller totalt 6.100 kvm lokaler, varav 4.500 kvm kontor. Byggår är 1775.

Industrilokalerna för myntproduktion och bostäderna där bland annat smeder bodde är sedan länge historia. Mynttillverkningen på Kungsholmen upphörde 1974. Nu är det mestadels kontor i byggnaderna som finns på fastigheten.

En annan av fastigheterna på den potentiella säljlistan är Gamla Skogsinstitutets hus vid Nobelparken på Strandvägen 58 där Israels ambassad sedan 2011 finns i byggnaden.

Ytterligare en fastighet på SFV:s lista är den med Thielska galleriet som finns ute på Blockhusudden på Djurgården. Byggnaden stod klar 1907 och hade ritats av Ferdinand Boberg på uppdrag av finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiel – som sålde byggnaden till staten 1924.

Ute i landet finns bland annat Länscellfängelset i Umeå, Landshövdingens stall i Uppsala, Fårösunds fästning på Gotland, Musikhögskolan i Malmö samt Tullexpeditionen i Svinesund med på avyttringsplanen. Det finns även en fastighet vardera i Lissabon, Gaborone (Botswana), Oslo och Bern.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2018)

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan