Det nya hotellet i Kiruna säljs av Skanska till LKAB. Högst upp blir det en skybar. Till höger syns det nya stadshuset i Kiruna i en bild från oktober 2018. Bilder: Sandellsandberg och Kiruna kommun.

Skanska säljer nytt hotell till LKAB för 500 miljoner

Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hösten 2021. Försäljningsvärdet är cirka 500 miljoner kronor. Tidigare har LKAB köpt det nuvarande Scandichotellet, som ska rivas, från Pandox.

Annons

Byggkontraktet är värt cirka 400 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2019.

– Vi ser fram emot att medverka i utvecklingen av det nya Kiruna. Hotellet ska bli ett landmärke i staden och vi är väldigt glada över att nu ha slutit avtal med en långsiktig ägare av fastigheten, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

Det nya hotellet byggs intill stadshuset vid torget i nya Kiruna centrum. Hotellet omfattar totalt 14.000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar. Det får 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar.

Hotelloperatören Scandic Hotels har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för hotellet som ska ligga i framkant vad gäller hållbarhet. Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED. Byggstart är planerad till april 2019. Hotellet ska stå färdigt i oktober 2021.

Kiruna genomför en stadsomvandling och utvecklingen av en ny stadskärna pågår cirka tre kilometer från nuvarande centrum. Bakgrunden är att järnmalmsbrytning – som är basen i Kirunas näringsliv – framöver måste fortlöpa på områden som skulle skada den befintliga stadskärnan. En flerårig dialog mellan Scandic och byggherren Skanska i samråd med LKAB har nu mynnat ut i ett avtal som avser en ny hotellbyggnad i kvarter 10 i Kirunas nya centrumkärna. När det nya hotellet står klart ersätter det Scandics befintliga verksamhet i nuvarande Scandic Ferrum.

– Vi är mycket glada över att få vara delaktiga i att grunda och utveckla Kirunas nya centrum. Det nya hotellet kommer, precis som vårt nuvarande, att vara en mötesplats både för hitresta resenärer och lokala gäster. Vi kommer också kunna erbjuda något helt unikt med vår planerade skybar, det kommer verkligen att ge en hotellupplevelse utöver det vanliga, säger Peter Jangbratt, vd Scandic Hotels Sverige.

I mars 2018 köpte LKAB det nuvarande Scandichotellet, fastigheten Hovmästaren 1, från Pandox för 286 miljoner kronor. Den byggnaden ska rivas för att möjliggöra malmbrytning under stadsdelen Norrmalm, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan