Bayer flyttar och hyr 3.000 kvm av AH i Hagastaden

Ett av världens ledande life science-företag, Bayer, har beslutat att flytta från Frösunda och in på Karolinska Institutets Campus i Solna. Det är den största privata förhyrningen i området där fastigheterna ägs av Akademiska Hus.

Annons

Tyska Bayer har sedan länge haft till kontor i Frösunda, längs med E4:an, i en fastighet som ägs av Vasakronan. I flyttprocessen har bolaget tittat på åtta olika flyttalternativ, varav två inne på Karolinska Institutets område.

Adressen för Bayers nya svenska huvudkontor från 1 april 2019 är Berzelius väg 35, vilket är i den sydöstra delen av området – och nära Hagastaden och de kommande tunnelbaneuppgångarna. Grannar blir bland annat S:t Eriks Ögonsjukhus och Nobel Forum, Nobelstiftelsens hus och det övriga life science-kluster som finns i närområdet och som blir allt starkare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden omfattar förhyrningen 3.000 kvm lokaler.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Bayer genom hela processen från framtagning av kravspecifikation, lokalsökning till slutförhandling av hyresavtalet med Akademiska Hus.

Hos Akademiska Hus kommer Bayers personal sitta i aktivitetsbaserade lokaler. Hos Vasakronan idag är det rumslösning som gäller och där är det idag fullt. I de nya lokalerna räknar Bayer med att kunna expandera.

Flytten från Frösunda ger Vasakronan ytterligare huvudbry i Frösunda eftersom Vasakronan har en stor projektfastighet där man ännu inte gjort någon uthyrning.

Karolinska Institutets område var länge stängt för privata bolag, men har långsamt öppnats upp och det finns idag ett antal privata bolag som hyr lokaler där. Enligt Fastighetsvärldens kännedom är dock Bayerns kontrakt det största.

Bayers kontor hamnar nära Hagastaden och även intill E4:an (som inte syns till höger).

Läkemedelsföretag har alltmer börjat öppna upp för dialog och samverkan. Genom att föra samman företag och forskning symboliserar Bayers flytt ett paradigmskifte för läkemedelsbranschen i Sverige.

Enligt Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, är flytten därför betydelsefull både för Sverige och huvudstadsregionen.

– Stockholm kan bli ett världsledande nav inom både life science och health tech. Visionen är att skapa ett kunskapskluster med forskning, sjukvård och stora och små företag. Lyckas vi med det kommer hela regionens attraktionskraft att öka. I det sammanhanget är Bayers flytt en pusselbit, säger Maria Rankka.

Framtidens life science-företag behöver samverka med såväl akademi och forskare som entreprenörer och politiker. Enligt Henrik Wulff, VD för Bayer i Sverige, är flytten till KI Campus ett naturligt steg och reflekterar Bayers hela förhållningssätt:

– Bayer vet att innovation sker bäst när olika perspektiv möts och flytten symboliserar vår tilltro till kraften i samverkan. Vi är övertygade om att flytten kommer att resultera i spännande, innovativa möten som får positiva effekter för såväl människor som samhället i stort.

Bayer stärker samtidigt sin samverkan på flera områden i Sverige. Bland annat genom partnerskap med Norrsken Foundation och Stockholm School of Entrepreneurship, och konceptet Mashup där företaget bjuder in entreprenörer, forskare, akademiker, politiker och allmänhet till dialog om innovation och etik kring utmaningar kopplat till hälsa och hållbarhet.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan