Lägre bostadspriser ökar intresset från utlandet

Andelen internationella köpare förväntas vara fortsatt rekordhög på den nordiska fastighetsmarknaden under 2018. Starka ekonomier, svaga valutor och förvärvsmöjligheter även på bostadsmarknaden är något som lockar de utländska köparna, enligt en ny rapport från Pangea.

Annons

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgick till strax över 42 miljarder euro under 2017. Volymen är den näst högsta som någonsin noterats och motsvarar cirka 15 procent av hela den Europeiska fastighetsmarknaden. Även andelen utländska köpare var rekordhög, 43 procent, och det är både kommersiella fastigheter och bostäder som lockar.

Joakim Arvius.

– Historiskt har utländska köpare i princip bara varit intresserade av kommersiella fastigheter, men nu finns det också en stark efterfrågan på hyresbostäder och bostadsutvecklingsprojekt, säger Joakim Arvius, partner på Pangea Property Partners.

Bostadsproduktionen har visserligen ökat i Sverige, och volymen av osålda bostäder är stor, vilket kommer att skapa en fortsatt osäkerhet och prispress på marknaden under början av 2018. Men på sikt finns det behov av fler bostäder och de nya amorteringskraven som införs i mars påverkar bara en begränsad grupp av nya låntagare i framförallt Stockholm, enligt rapporten.

– I stort sett har nyproduktionen legat i linje med befolkningsökningen och det finns en stark köpkraft i marknaden. Den värsta osäkerheten måste bara lägga sig och en del projekt och bolag har behov av att omstruktureras och refinansieras, fortsätter Joakim Arvius.

Det största hotet för bostadsmarknaden på lång sikt är inte risken för överutbud, utan snarare försämrad betalningsförmåga om räntorna stiger eller om bankerna inte längre vill finansiera nya bostadsförvärv, enligt rapporten. Det finns dock gott om potentiella köpare som är redo att kliva in i nya projekt, både svenska och internationella. Intresset från utländska köpare drivs på ytterligare av en svag krona och historiskt låga hedgingkostnader.

För kontorsfastigheter förväntas en fortsatt stark hyresmarknad under 2018, men tillväxten för topphyrorna i Stockholm börjar bromsas upp.

– Just nu är hyresskillnaden rekordstor mellan Stockholm city och attraktiva kontorskluster i närförort, och vi tror att gapet kommer minska framöver, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea.

Även lager- och logistikfastigheter lyfts fram som starka segment under 2018, drivet av stor efterfrågan från både hyresgäster och investerare. Däremot har prognosen för svenska hotellfastigheter justerats ned. Vinstvarningar i sektorn och ett betydande nytillskott på vissa delmarknader kommer att påverkar tillväxten i RevPar på åtminstone kort sikt. Även marknaden för handelsfastigheter är utmanande och det har varit svårt under en längre tid att sälja svagare objekt och portföljer i sekundära lägen.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden förväntas att sjunka något under 2018, från historiskt höga nivåer. Det finns dock förutsättningar för större struktur- och bolagsaffärer under året, drivet av en möjlig konsolidering inom vissa segment. Inte minst på börsen finns det fler fastighetsbolag och bostadsutvecklare än någonsin och de stora substanspremierna har försvunnit.

– De noterade fastighetsbolagen i Sverige värderas idag strax under sina substansvärden och i övriga Norden har vi betydande rabatter. Börsklimatet har alltså ändrats och det är nu mer fokus på möjliga utköp och sammanslagningar än noteringar av nya bolag, säger Bård Bjølgerud, VD och Partner på Pangea Property Partners.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan