Kontorshyran i Stockholm nästan högst i hela Europa

Annons

I magasinet Fastighetsvärlden nr 11/2017 berättade vi att topphyran i Stockholms CBD närmade sig osannolika 10.000 kr/kvm. Det är en fördubbling på några få år. Den topphyra som FV känner till för tillfället, och som gäller hyffsat stor lokal exklusive rabatter, är 9.200 kr/kvm, läs mer här.

I magasinet får åtta större fastighetsägare i city frågan om de tror att hyran har pekat eller är nära att göra det. På sajten har vi i en öppen omröstning, ”FV Tendens”, frågat om kontorshyran kommer att fortsätta uppåt i Stockholm city under 2018. Av 370 personer som hittills svarat har 40 procent röstat ”ja”, 38 procent tror att hyran ”stabiliseras” och 22 procent att ”den sjunker” (enligt avläsning tisdag morgon).

Rösta själv här nedan:

[yop_poll id=”1″]

Det är endast London och Paris som idag har högre kontorshyror än Stockholm i Europa. Det visar statistik från Cushman & Wakefield. Hyresnivåerna i till exempel Milano, Frankfurt och Zürich har passerats, skriver C&W.

”Hyrestillväxten i Stockholm har i flera år nu varit i absolut Europatopp. Hyrorna i centrala Stockholm har ökat med åtta procent per år i snitt under de senaste fem åren. Övriga snabbväxare som Madrid, Berlin, Frankfurt, London (City) och Helsingfors ligger alla mellan tre och sex procent under samma period”, skriver Daniel Anderaring, head of research vid Cushman & Wakefield.

Enligt JLL är topphyran i Stockholm på över 8.000 kr/kvm. I Europa är det bara London som kan uppvisa högre premiumhyror, enligt bolaget. Till exempel är premiumhyrorna i Berlin, Amsterdam och Bryssel bara kring hälften av Stockholmsnivån, enligt JLL.

”Tech-sektorn är en viktig hyresgäst för premiumdelen av kontorsmarknaden då rätt läge och rätt kontor bidrar till att locka den bästa arbetskraften och bygger varumärket”, säger Tor Borg, head of research vid JLL.

I topp globalt vad gäller hyresnivåer för premiumkontor hamnar Hongkong, med hyror på upp mot 29.000 kr/kvm, följt av New York (Mittown) och London som ligger en bra bit efter på två tredjedelar av Hong Kong-hyrorna, enligt JLL som jämfört topphyrorna i 54 städer i världen. Stockholm hamnar där på plats 20 i nivå med Dubai, Washington och finanskvarteret i New York.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan