Åtta konsultbolag i ramavtal med Stockholm

Det är nu klart vilka konsultbolag som får ramavtal med Stockholms stad för kommande transaktioner. Fastighetsvärlden kan berätta att en ”jätte” nobbas med en lite överraskande motivering.

Annons

Tio rådgivningsbolag ansökte om ramavtal med Stockholm stad som mäklare för kommersiella fastigheter de kommande två åren. Möjligheten finns till förlängning om ett år vid två tillfällen.

Fastighetsvärlden kan berätta att åtta av de sökande har fått ramavtalet: Catella, JLL, Brunswick, NewProperty, Nordier, Pangea, Skeppsholmen Fastighetsmäkleri och Svefa.

Cushman & Wakefield, som under de senaste åren tillhört landets ledande rådgivare vid transaktioner, nobbas med motiveringen: ”Anbudsgivaren uppfyller inte kravet på riskklass enligt UC. Anbudsgivaren har inte heller inkommit med någon förklaring som styrker den ekonomiska stabiliteten”.

Även Haga Fastighetsrådgivning AB (liknande Bjurfors Näringsliv) får nobben av Stockholm stad och motiveringen där är att bolaget inte uppfyller kravet på referensuppdrag. Ordförande i det bolaget är Tomas Solberg och i styrelsen finns även Jan Jedenborg, Carl-Henrik Ageman och Patrik Ageman.

Fastighetsvärlden kan notera att ett antal rådgivningsbolag inte sökt ramavtalet, till exempel Newsec, PWC, CBRE och Savills. De två förstnämnda har under det senaste decenniet gjort stora försäljningar åt Stockholm stad.

Agneta Jacobsson, head of Sweden and Nordics för Cushman & Wakefield, kommenterar Stockholms stads beslut och motiveringen ”ekonomisk stabilitet” – vilket helt tillbakavisas:

– Vi har överhuvudtaget ingenting att göra med de uppgifter som nu florerar, säger Agneta Jacobsson.

Hon fortsätter:

– Sanningen är att en globalt outsourcad financeverksamhet misslyckats med att upprätta en årsredovisning i tid. Det har helt oförskyllt ställt till problem för oss i samband med upphandlingen.

När upphandlingen lämnades in i somras hade detta problem inte uppkommit, varför det inte fanns någon möjlighet för bolaget att lämna några uppgifter om detta, uppger C&W. Rådgivningsbolaget uppger att man aldrig fått någon uppmaning att följa upp detta, varför bolaget inte kommit med denna tilläggsuppgift.

– Att detta skulle ha någonting med vår ekonomiska stabilitet att göra är helt enkelt felaktigt. Ibland finns det lokala nackdelar av att vara en del av ett stort globalt bolag. Det har vi nu fått uppleva. Det viktiga är att inte en falsk bild av vår framgångsrika verksamhet slår rot. Jag är angelägen om att vara väldigt tydlig i denna del: Vår verksamhet är ekonomiskt stabil, för att uttrycka det försiktigt, understryker Agneta Jacobsson i en kommentar som Cushman & Wakefield skickat till Fastighetsvärlden.

Vilka försäljningar som väntas är inte officiellt. Fastighetsvärlden har dock tidigare berättat om två fastigheter i innerstaden som Stockholm stad ska avyttra, bland annat en bakom Centralstationen och en vid Medborgarplatsen.

I en stor artikel i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017 ägnades nio sidor år Stockholm stads fastighetsinnehav och vilka fastigheter som kan komma att säljas. Där uttalar sig även en representant från varje parti som är representerat i kommunfullmäktige om hur de ser på stadens fastighetsinnehav.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan