Hans Nilsson och Nils Borg. Foto: Jens C Hilner.

Prisregn över framtidsbyggare i Lund

Totalt delades det ut 1,2 miljoner inom tre kategorier, där den största prissumman 750.000 kronor gick till årets innovatör – Hans Nilsson.

Annons

Strax efter klockan 17 på onsdagseftermiddagen drog programmet för Årets Framtidsbyggare i Skissernas museum igång med ett inledningsanförande av styrelseordförande för Lunds universitet, Jonas Hafström.

Priset, Årets Framtidsbyggare, har möjliggjorts genom en gåva från Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur. Stiftelsen och familjen Eliasson äger Gullringsbo Egendomar (Svenska Hus, MVB m.fl). Priset delas ut av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden.

Hans Eliasson berättade kort om hur hans intresse för energieffektivt byggande väcktes i början av 2000-talet och hur det sedan ledde fram till samarbetet med Lunds universitet och instiftan av priset.  Strax före klockan 18 var det dags för prisutdelning.

Till Årets Opinionsbildare för 2017 utsågs European Council for an Energy Efficient Economy (eceee). Prissumman är på 250.000 kronor.

Eceee har 75 organisatoriska medlemmar och är sedan 2005 registrerad som en ideell förening i Sverige. Ordförande är Peter Bach från den Danska Energistyrelsen (Köpenhamn) och VD med ansvar för kansli och löpande verksamhet är Nils Borg (Stockholm). På plats för att ta emot priset fanns Nils Borg som även berättade kortfattat om organisationens arbete.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

European Council for an Energy Efficient Economy, eceee, är en ideell medlemsorganisation. Den är Europas största och äldsta ideella organisation som är dedikerad till energieffektivisering. Eceee ordnar sedan 1993 den viktiga konferensen Summer Study on Energy Efficiency som vartannat år samlar hundratals experter från universitet, företag, myndigheter, institut och andra organisationer. Konferensen behandlar utöver energieffektivitet i byggnader även frågor kring hushållsapparater, belysning, beteende, styrmedel och mycket annat.

Sedan var det dags för priset som Årets Innovatör 2017 – och det gick till Hans Nilsson. Prissumman är på 750.000 kronor.

Det är hans innovativa och framgångsrika arbete med teknikupphandlingar, inte minst med fokus på byggnader som är det som främst motiverar erkännandet som Årets Innovatör. Idag arbetar Hans Nilsson brett med effektiv energianvändning och energisystem både i Sverige och utomlands. Han är även ordförande i IEA:s Demand Side Management program och ordförande för Energieffektiviseringsföretagen som syftar till att sätta upp ett reellt alternativ till energitillförsel.

Hans Nilsson passade på tillfället och visade på ett enkelt sätt hur vi kan driva utvecklingen framåt – han kallade det en skiss för framtiden.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

Hans Nilsson var ansvarig för det banbrytande svenska programmet för effektivare energianvändning vid Nutek på 1990-talet. Hans Nilssons arbete ledde till att prestanda för på marknaden befintliga enheter och komponenter blev avsevärt mer energieffektiva. Hans Nilsson ledde utveckling och genomförande av teknikupphandling för fragmenterade marknader som för kyl-frysskåp, värmepumpar, belysning, HF-don, energieffektiva småhus, fönster m.m. Detta gjorde man genom att bilda beställargrupper från bl.a. allmännyttiga företag och Sveriges kommuner och landsting för att ta fram underlag för upphandling av betydligt mer energieffektiva produkter än vad marknaden erbjöd. Teknikupphandling är numera också känd under namnet innovationsupphandling.

Under kvällen fick även tio studenter dela på priset för Årets talang där totalt 200.000 kronor delades ut.

Dessa var Jack Fraser, Christopher Nilsson & Vitaliya Mokhava, Aija Baumane & Lowe Dahhlin, Erik Hjorth & Florian Wochele, Shambhatra Sreepada Vinay, Yurui Huang & Yuchen Yang

Årets talanger. Foto: Jens C Hilner.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan