Så här blir den nya byggnaden längs Hamngatan, ett stenkast från Sergels torg. Illustration: Vasakronan/TMRW

Snart rivs H-huset – uppstår som Hamngatspalatset

Om några år står en ny kontorsbyggnad på Hamngatan i centrala Stockholm klar. Snart går Vasakronan igång med rivningen av dagens slitna byggnad.

Annons

Sedan halvårsskiftet är Vasakronan igång med arbetet av nya Sergelhuset vid Sergels torg efter att SEB flyttat ut. Sergelhuset består av tre byggnader, S-huset längs Sveavägen, M-huset längs Malmskillnadsgatan och H-huset längs Hamngatan.

Det sistnämnda är en smal, mindre och ofta bortglömd byggnad. Fastighetsvärlden berättade redan för två år sedan att Vasakronan planerade att riva den lilla byggnaden. Den nya som ska växa upp där marknadsförs nu under namnet Hamngatspalatset.

– Det blir ett supersnyggt hus i glaserat grönt tegel, säger Eva Philipson, affärsansvarig fastighetsutvecklare för projekt Sergelhuset, till Fastighetsvärlden.

Rivningsarbetet kan börja inom några veckor. Våningsplan för våningsplan ska monteras ner. Stadsbyggnadsnämnden har gett bygglov och Skönhetsrådet har gett tummen upp. Det är Marge som är arkitekter.

Den nya byggnaden blir något större än den tidigare, främst för att den blir djupare och upptar ytor bakom som idag inte används. De tekniska installationer som finns högst upp i huset kommer att flyttas ner i källaren. Den nya byggnaden blir två våningar högre än dagens, men med indragna våningsplan.

Total uthyrbar yta i den nya byggnaden blir 13.500 kvm, varav 10.500 kvm blir kontor, där det även blir ingång från Hamngatan. Kontorshyresgästerna får även tillgång till den stora terrass som ska byggas ovanpå M-huset. De båda byggnaderna sitter ihop och en och samma hyresgäst kan sitta i båda byggnaderna. 3.000 kvm blir butikslokaler, där det även framöver finns ingångar via underjordiska Sergelgången.

Vasakronan räknar med att Hamngatspalatset står klart 2020.

Fastighetsvärlden kan konstatera att namnet Hamngatspalatset har använts tidigare i centrala Stockholm, alldeles i närheten av den kommande byggnaden. Historiskt så låg Hamngatspalatset på andra sidan Hamngatan och något österut. Den byggnaden, med bland annat varuhuset Sidenhuset som hyresgäst, revs i slutet av 60-talet.

Vasakronan är sedan halvårsskiftet igång med att bygga om tre fastigheter vid Sergels torg efter att SEB flyttat ut. ”H-huset” är det med grön fasad som syns till höger.
Det är H-huset som ska rivas. S-huset blr i första hand kontor. M-huset blir i första hand hotell och bostäder. En avsikt med projektet är att öppna upp området. Karta: Stockholms stad
Så här blir det nya H-huset. Vasakronan marknadsför den nya byggnaden som Hamngatspalatset. Illustration: Vasakronan/TMRW.
Så här ser byggnaden ut inför den stundande rivningen.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan