Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 ägde rum 2-24 september i Linköping. Foto: Ida Gyulai

FV tipsar – 5 bästa på mässan

Snart slår portarna upp till Vallastaden 2017 – som blir den största svenska bomässan hittills. Med tajt stadsplanering och innovativ arkitektur vill arrangören både inspirera och utmana.

Annons

För fem år sedan började Linköpings kommun arbeta med att skapa ett helt nytt bostadsområde, och idén om att arrangera en bomässa där föddes. Nu börjar det dra ihop sig för invigning.

– Vi har varit modiga. Många sa att det här inte skulle vara möjligt. Men vi har visat att det går att bygga snabbt och med hög kvalitet. Vi har tagit ett C-läge och på fem år förvandlat det till ett svagt A-läge, säger Simon Helmér, VD på Linköpingsexpo och ansvarig för mässan.

Med 70 utställningar blir Vallastaden 2017 den största bomässan som anordnats i Sverige. Totalt 40 byggherrar har tillsammans byggt 1.000 bostäder.

I det nya bostadsområdet ett par kilometer utanför Linköping varvas lägenheter, radhus och villor i täta kvarter omgivna av gröna ytor. Utöver bostäder finns där även förskolor, skolor och kommersiella lokaler

Linköpings kommun har strävat efter att skapa en arkitektonisk variation och därför har ingen arkitekt fått rita två byggnader bredvid varandra.

För att både små och stora byggherrar ska kunna bygga i Vallastaden har kommunen dessutom skött detaljplanearbetet på egen hand och delat upp marken i små delar. Tomterna har sedan sålts till fast pris och byggherrar har fått tävla om markanvisning utifrån ett poängsystem som premierat mångfald, miljömässiga lösningar och innovation. Linköpings kommun hoppas kunna inspirera andra kommuner att göra liknande satsningar.

– Det finns väl ingen kommun som inte har ett halvdant läge med jordbruksmark och ett Ica, säger Simon Helmér.

Initialt var tanken att bomässan skulle äga rum 2016, men kommunen tvingades skjuta fram den i samband med att projektet svällde från 500 till 1.000 bostäder

Bomässan pågår 2–24 september. Förutom 70 hemutställningar hålls även föreläsningar med inbjudna talare, byggherrar och arkitekter som berättar om sina erfarenheter från Vallastaden.

5 bästa på mässan

Spretigt eller färgstarkt och levande? Åsikterna går isär om vad som är rätt då det kommer till att blanda olika stilar i ett kvarter. I Vallastaden har man gått all in och låtit 40 olika byggherrar bygga 1 000 bostäder. Ett lapptäcke av olika material och utformning som, om inte annat, väcker diskussion. Foto: Ida Gyulai.
Bostadshuset Ivalla byggs helt i trä. I bostadsrättsföreningen får medlemmarna själva välja om de vill bo i sin lägenhet eller hyra ut den. På markplan finns så kallade bokaler, som går att använda både för att bo, arbeta eller bedriva kommersiell verksamhet i. Bakom projektet står Omniplan och Urban Properties.
Flustret, med 315 parkeringsplatser, har solceller integrerade i fasaden. Elen ska gå till de 60 laddplatserna för elbilar i garaget. Huset innehåller också en sopsugsterminal, en biltvätt och en biodling.
House for Mother är en villa med aluminiumklädd fasad som arkitekten Björn Förstberg ritat till sin mamma. Materialvalen är gjorda för att huset ska vara så underhållsfritt som möjligt.
70 bostäder kommer att visas upp. I Hökerum Byggs fyra utställningsbostäder finns konstnären Matilda Pettersson på plats och målar konstverk på väggarna. På bilden syns ett av hennes konstverk.

Utöver de fem höjdpunkter på mässan som presenterades i Fastighetsvärldens magasin nr 7–8 (och ovan) finns det även många andra  projekt som är värda att titta närmare på. Här följer några exempel:

New York-inspirerade lägenheter med högt i tak, loft, naturliga materialval och med modern industriell stil. Det är Miland Group, Boningsfastigheter och Skvallerhamn som är byggherrar och husen är ritade av Witte Arkitektstudio och Zin Arkitektur.
Kommunala bostadsbolaget i Linköping Stångåstaden har tre projekt på bomässan Vallastaden. Ett av de två sexvåningshusen är ett plusenergihus, vilket innebär att huset avger mer energi än det förbrukar. I projektet ingår även en ”drömlägenhet” som ska vara ett föredöme inom nytänkande kring ytsmart boende.
Hökerum Byggs projekt Magasinet är två byggnader i rå betong, ask och furu. Glasade ytor och exponerade ytskikt ska ge ett robust intryck. Fastigheterna ska präglas av en industriell karaktär.

Bildextra: se även hur området såg ut med en månad kvar till invigningen när FV var på plats. (se bilder och läs mer här)

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan