Detaljplanen för Karlastaden antagen – som väntat

Annons

Kommunfullmäktige i Göteborgs stad antog på torsdagen den 15 juni 2017 detaljplanen för Karlastaden med Karlatornet. Därmed tog ett av Göteborgs största byggprojekt ett avgörande steg mot genomförande.

– Det förstår säkert alla att det är en lättnad och en glädje för oss att vi fått detaljplanen antagen. Vi är många som arbetat hårt i lång tid för att ta projektet så här långt. Vi kommer att jobba lika hårt och engagerat i flera år framöver för att göra Karlastaden till något som alla göteborgare ska kunna känna sig stolta över, säger Ola Serneke VD för Serneke Group och initiativtagare till Karlastadsprojektet.

Ola Serneke presenterade sina visioner för Karlavagnsplatsen på Lindholmen första gången 2007. Efter en omfattande förankringsprocess hos olika instanser i Göteborgs stad, en avgjord arkitekttävling, ett antal markförvärv och en lång rad utredningar kring allt från geoteknik till social- och barnkonsekvensanalys, har staden nu gett sitt klartecken för den nya stadsdelen.

Karlastaden kommer att växa fram på gammal industrimark, granne med Lindholmen Science Park och med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Stadsdelen består av åtta kvarter på en yta om 32.000 kvadratmeter. Tillsammans ska de utgöra en förtätad blandstad med omkring 2.000 lägenheter på cirka 200 000 kvadratmeter, både hyres- och bostadsrätter, samt kommersiell yta om cirka 70.000 kvadratmeter i form av bland annat hotell, restauranger, kontor och butiker. Skolor, förskolor och vårdcentral ska också rymmas i stadsdelen.

Ambitionen är att Karlastaden ska vara en hållbar stadsdel tillgänglig för alla. Robert Dicksons stiftelse äger byggrätter i Karlastaden och ska bygga omkring 300 hyreslägenheter.

– Vi är väldigt glada att få vara en del av satsningen i Karlastaden, här kommer vi kunna erbjuda våra blivande hyresgäster välförsedda, sunda lägenheter för rimliga hyror, säger Mikael Jansson, VD på Robert Dicksons stiftelse.

Första byggprojektet i stadsdelen blir Karlatornet som med sina 72 våningar och 240 meter blir Nordens högsta byggnad. I byggnaden kommer det att finnas 590 lägenheter i varierande storlekar, från 1:or på 25 kvadratmeter till 5:or på 190 kvadratmeter.  

Intresset för att bo i Karlatornet har varit stort och över 14.000 personer har anmält sig för att få möjlighet att köpa en bostad. I Karlatornet kommer det också att rymmas ett hotell om cirka 20.000 kvadratmeter samt en skybar och en utsiktsplats öppen för allmänheten.

Beräknad omsättning för Karlastadsprojektet är cirka 10 miljarder kronor och utvecklingen kommer att pågå under 6–7 år. Projektbolaget som ska utveckla den nya stadsdelen med bostäder och kommersiella fastigheter, ägs gemensamt av Serneke och riskkapitalbolaget NREP i ett joint venture.

Detaljplanen kan vinna laga kraft efter en överklagandeperiod på tre veckor. En bygglovsprocess för Karlatornet kommer att pågå under tredje kvartalet med sikte på en byggstart under hösten 2017.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan