Illustration: Vasakronan/Erik Giudice Architects

Vasakronan startar projekt i Göteborg om 1,8 mdr

Annons

Vasakronan har hyrt ut 20.000 kvm till Scandic i fastigheten Platinan. Det innebär startskottet för Platinan som beräknas stå klar för inflyttning 2020.

Kvarteret Platinan i centrala Göteborg står inför en omfattande förändring. Här planerar Vasakronan för totalt 60.000 kvm hotell, kontor och butiker. Projektet är planerat att genomföras i två etapper och uthyrningen till Scandic innebär att Vasakronan fattat beslut om projektstart för etapp ett. Etapp ett omfattar 40.000 kvm och motsvarar en investering om 1,8 mdkr.

– Hyresmarknaden i Göteborg är stark och efterfrågan på moderna kontor i bästa läge är stor. Platinan blir ett efterlängtat tillskott som, i en andra etapp, kan utökas med ytterligare 20.000 kvm, säger Kristina Pettersson Post.

Platinan är Vasakronans första bidrag till stadens vision om den nya Älvstaden.

– Göteborg står inför stora förändringar där stadens vision Älvstaden är basen och riktningen för utvecklingen. Som största kommersiella fastighetsägare i staden är Vasakronan givetvis starkt engagerad i denna utveckling, säger Kristina Pettersson Post.

Platinan blir en unik byggnad, ett nytt landmärke i staden, både konstruktionsmässigt och funktionsmässigt. Transparent arkitektur med stora glaskuber som klättrar på varandra och vertikala parker längs fasaden bidrar till liv och rörelse som ska kännas både i och utanför byggnaden. Med sitt läge intill den nya Hisingsbron har den även en viktig uppgift att binda samman stadens båda älvstränder.

– Platinan ska vara en plats med dragningskraft dygnet runt. Både för de som har sin arbetsplats i huset och för de som rör sig mellan älvstränderna. Här fyller Scandic en viktig funktion och kommer med sin verksamhet att bidra positivt till folklivet i området,säger Kristina Pettersson Post.

Uthyrningen till Scandic innebär att projektet redan vid projektstart når en uthyrningsgrad om 50 procent.

Det nya hotellet kommer att vara beläget i centrala Göteborg ett par hundra meter från järnvägsstationen. Hotellet planeras ha 362 gästrum, 15 konferensrum inklusive en stor multifunktionell mötes- och eventyta på nästan 1.000 kvadratmeter, relaxavdelning, restaurang och takbar. Fastigheten blir ett nytt landmärke i staden och kommer att kännetecknas av transparent arkitektur med stora glaskuber som klättrar på varandra. En tydlig miljöprofil och mycket grönska kommer att prägla det nya hotellet.

Scandic har sedan tidigare fem hotell i de centrala delarna av Göteborg och ytterligare två i regionen. Det nya hotellet blir en viktig del i det dynamiska Centralenområdet som växer fram. Stadens citykärna utökas då omfattande infrastruktursatsningar så som Västlänken, Götaleden och Hisingsbron ska genomföras. Flera nya kontorsbyggnader kommer dessutom att uppföras i området. Göteborg har ett rikt näringsliv, stort utbud av event och nöjesaktiviteter samt två väletablerade universitet.

– Göteborg är en växande region och en strategiskt viktig marknad för oss. Med detta avtal befäster vi ytterligare positionen som den ledande hotelloperatören i centrala Göteborg, säger Frank Fiskers, VD och koncernchef för Scandic Hotels Group.

– Med vårt nya hotell adderar vi en attraktiv mötes- och eventyta i en fastighet med spännande arkitektur mitt i centrala Göteborg – ett värdefullt tillskott i vår hotellportfölj, säger Peter Jangbratt, landschef för Scandic Hotels i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-03

Fler Nyheter från förstasidan

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Tillbaka till förstasidan