Hagahuset syns nere i högra hörnet. I mitten av den övre delen av bilden syns Arenastaden – alltså kärnan i Fabegelandet.

AFA säljer Hagahuset i Solna till Fabege

Fabege förvärvar Hagahuset i Solna för 172 miljoner. Det är AFA Fastigheter som säljer efter 18 års innehav.
Annons

Hagahuset förvärvas av Fabege med syfte att utveckla ett Work-Live-Play koncepthus som ytterligare stärker Fabeges affär och hyresgästernas skiftande behov över tid. Husets ligger vid E4:an, mellan Skanskas tidigare huvudkontor och Norra kyrkogården. Köpeskillingen för fastigheten Fortet 2 (HagaHuset) uppgår till 172 mkr och tillträdet sker per den 1 februari 2017.

JLL var rådgivare till säljaren.

HagaHuset innehåller i dagsläget 6.400 kvm kontor samt Restaurang Haga, fördelat på en lågdel om fem våningar och en högdel om elva våningar. Högdelen har lånat sin form av Pirelli-huset i Milano.

– HagaHuset passar oerhört bra in tidsmässigt i vår stadsutveckling av Solna. Huset är näst intill tomställt och vi ser stora möjligheter att skapa nya värden, säger Klaus Hansen Vikström, ViceVD och chef affärsutveckling på Fabege.

Konceptet Work-Live-Play har växt fram i flertalet metropoler runt om i världen, men är ännu relativt outforskat i Sverige. Det bygger på ett koncept som samlar boende, arbetsplatser, sociala ytor och rekreation i en och samma byggnad. Den ökande efterfrågan för denna typ av lösningar kan kopplas till den globala arbetsmarknaden med hög rörlighet, delningsekonomi och behov av nya former av kreativa mötesplatser som leder till nya idéer och korsbefruktning mellan företag och individer.

– Vi har länge attraherats av husets läge, dess form, detaljrikedom och inte minst den konstnärliga omtanken i den lilla parken. Här finns unika möjligheter att skapa ett attraktivt koncept som många av våra större hyresgäster efterfrågar för sina långväga medarbetare och samarbetspartners, säger Carl Michael Augustsson, chef stadsutveckling på Fabege.

– HagaHuset är en utvecklingsfastighet som passar bättre hos en projektinriktad ägare som Fabege, säger Anna Berfenstam transaktionschef AFA Fastigheter.

AFA Fastigheter förvärvade fastigheten för 18 år sedan som del av en paketaffär med Lantbrukarnas Ekonomi AB, läs mer här. Fastigheten har i flera år dragits med höga vakanser. Det har varit AFA Fastigheters enda innehav i Solna.

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-20

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan