Misstänkte: ”Jag har sett allt guld med egna ögon”

Annons

Uganda

Invånare: 35 miljoner. Ligger centralt i Östafrika.

Självständigt: 1962 från Storbritannien.

Politik: Diktatur.

Mineraler: De nordvästra provinserna är olje- och mineralrika. Där pågår strider med rebellgrupper.

Ekonomi: En av Afrikas snabbast växande ekonomier. 80 procent av de sysselsatta jobbar fortfarande inom jordbruket. Den största exportvaran är kaffe. Drygt 50 procent lever under fattigdomsstrecket.

Visa faktaruta

”Jag ångrar varje sekund”. Fastighetsvärlden har gjort en längre intervju med den brottsmisstänkte mannen som har en lång bakgrund inom ledande befattningar vid Einar Mattsson-koncernen .

– Jag är väldigt ledsen över vad som hänt. Allt är ett enda stort kaos, som jag bara försökt ta mig ur. Jag är bedrövad, säger den misstänkte mannen till Fastighetsvärlden.

Om de 48 miljoner som han tagit ur olika bolag inom Einar Mattsson-koncernen (läs mer här), för att komma över 200 kilo guld från Uganda, säger han:

– Jag har varit under så hård press. Jag ångrar varje sekund av den här tiden. Jag är helt slut.

Han uppger för Fastighetsvärlden att han även satsat 7 miljoner kronor av sina egna pengar i ”guldinvesteringen”.

Han berättar att han 2012 via en bekant fick kontakt med en kvinna som berättade om att hennes far avlidet och att de hade guldtillgångar.

– Det handlar inte alls om något Nigeriabrev som det påståtts. Jag har sett allt guldet på bild, säger den brottsmisstänkte mannen till Fastighetsvärlden.

Han uppger att han gjorde den första investeringen 2015. Därefter har det tillkommit flera avgifter från den ugandiska staten, varifrån guldet skulle föras ut. Den misstänkte mannen  säger att det handlat om bland annat ”äkthetsintyg” och diverse licenser till olika parter. Allt för att affären skulle gå igenom. Kostnaderna har skenat.

För Fastighetsvärlden uppger han att guldet transporterats till Europa men stoppats i Amsterdam, och att det därefter förts till FN-organet Monuscos enhet i New York.

– Jag tror att det stoppats för att de misstänker kopplingar till att understödja terrorism, alltså finansiering av terrorism. De vill kunna spåra tillgångarna, säger mannen.

Monusco arbetar i första hand med att övervaka fredsprocessen i Kongo-Kingshasa, men även grannländer som Uganda, Burundi och Rwanda ingår i arbetet eftersom striderna i första hand äger rum i gränstrakterna – där det finns mycket ädelmetaller. Det sker en omfattande smuggling som i första hand leds av rebellgruppen Herrens Befrielsearmé som är ökänd för sina barnsoldater. Men flera rebellgrupper är inblandade i plundringsräder och handel med mineraler – och då främst guld. Det är sedan länge förbjudet att handla med mineraler från flera områden i Afrika eftersom pengar misstänks gå till rebellgrupper, förutom i de fall där det finns en licens.

Det så kallade ”Green stone belt” i Kongo-Kingshasa, som har gjort landet till en av världens största exportörer av guld, fortsätter in i Uganda. Guldet upptäcktes där i mitten av 1900-talet men har knappt utvunnits alls. Det är först under 2010-talet det har börjat kartläggas. Merparten av det guld som säljs från Uganda misstänks ha smugglats in från Kongo-Kingshasa.

Den brottsmisstänkte mannen berättar för Fastighetsvärlden att han har förhoppningar om att betala tillbaka pengarna som han förskingrat från Einar Mattsson-koncernen.

– Jag hoppas få tillbaka varorna, och då ska pengarna återföras.

Den brottsmisstänkte mannen uppger att han inte haft någon kontakt med företrädare för Einar Mattsson-koncernen sedan han greps:

– Jag ska författa ett brev, där jag ska försöka förklara, säger mannen till Fastighetsvärlden.

Nu är han dock frisläppt i väntan på fortsatt utredning, och han befinner sig i sitt hem när Fastighetsvärlden talar med honom. Som sannolikt misstänkt för grovt bedrägeri är han belagt med reseförbud. Han måste vara kvar i Stockholm och infinna sig hos polisen en gång i veckan. Åtal ska väckas senast 19 december.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-07

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan