Wästbygg får anvisning för 14.500 kvm kontor – unik satsning

Vid möte i tekniska nämnden i Malmö beslutades att Wästbygg tilldelas en markanvisning i stadsdelen Hyllie. Markanvisningen omfattar en triangelformad kontorsbyggnad på 14.500 kvm. Det blir Wästbyggs första egenutvecklade kontor.

Byggnadens höjd varierar från fyra upp till nio våningar och utformas med takterrasser i olika nivåer. Byggstart sker tidigast 2024.

– Prisma i Hyllie blir vårt första egenutvecklade kontor av den här digniteten. Däremot har vi både kompetens och erfarenhet från likvärdiga utvecklingsprojekt bland medarbetarna i vår organisation, liksom från liknande entreprenaduppdrag. Så vi känner oss trygga med att kunna genomföra det här projektet på ett bra sätt. Ett av våra strategiska mål är att utveckla vår projektportfölj med fler kommersiella projekt, så ansökan om den här markanvisningen ligger helt i linje med det arbetet, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg, till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Det känns därför positivt att tekniska nämnden har sett kvaliteterna i det förslag som vi har tagit fram tillsammans med C.F. Møller Architects. Vi ska nu använda vårt kunnande inom hållbart byggande för att skapa moderna och trivsamma arbetsplatser för kommande hyresgäster, då byggnaden ska certifieras enligt Breeam, Well och NollCo2, säger Efraimsson.

Men det är inte aktuellt för Wästbygg att uppföra det nya kontorshuset i Hyllie på kalkylerad spekulation.

– Som det ser ut just  nu blir marken tillgänglig för oss tidigast 2024, varför vi har gott om tid att arbeta med utformning och kontakter med intressenter. I alla våra utvecklingsprojekt sätter vi en individuell uthyrnings- alternativt försäljningsnivå som ska uppnås innan byggstart, där bland annat aktuella marknadsförutsättningar spelar roll för beslutad gräns. Ett sådant beslut för Prisma ligger därför längre fram i tiden

Wästbyggs markanvisning ingår i exploateringsområdet ”Öster om mässan” i Hyllie där det också ska byggas bostäder. Samtliga byggherrar kommer att delta aktivt i en byggherredialog kring hur området ska utformas för att också inkludera social hållbarhet. Cirka hälften av bostäderna i området ska byggas enligt Malmö stads satsning på det egna Mallbokonceptet, som innebär att nya metoder ska testas för att nå en normhyra om maximalt 1 400 kronor/kvm boyta.

– Vi ser fram emot samarbetet med de övriga aktörerna i byggherredialogen och vara en aktiv part i hela arbetet med att forma det här fina området. Bland annat ska vi se över hur vi kan göra delar av kontorsbyggnaden tillgänglig för aktiviteter och mötesplatser även under kvällstid, avslutar Joakim Efraimsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan