Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Carl-Eric Björkegren försvann i juni 1994. Sedan dess har ingen sett Björkegren, som bland annat investerade tungt i fastigheter. Nu uppger SVT-journalisten Elisabet Höglund att Björkegren mördats av tidigare affärsvänner och därefter dumpats i havet norr om Nynäshamn.

I slutet av 1980-talet var Carl-Eric Björkegren en av de som gjorde de mest spektakulära fastighetsaffärerna i landet, bland annat ägde han Sagerska palatset, som några år senare förvandlades till statsministerbostad. Även bland annat Wennergrenska palatset i Diplomatstaden fanns i hans ägo. Björkegren ägde även stora aktieposter i flera noterade fastighetsbolag, bland annat Storstaden. Han köpte fastigheter till mycket hög belåning. 1987 hade han en uppskattad förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Bland hans kända citat som investerare finns: ”konst köper jag för egna pengar, affärer gör jag med lånade”. Media skrev ofta vid tidpunkten att Björkegren agerade ”kyligt, djärvt och ovanligt riskbenäget.”

Den 2 juni 1994 försvann Björkegren. Han var då inbokad för en flygning från Skåne till Stockholm. Björkegren, som då var 74 år, hade försatts i konkurs tre år tidigare och så smått isolerat sig i ett hus i Viken utanför Helsingborg.

Vad som låg bakom försvinnande är oklart. Sökandet övergick efter ett tag till att bli en mordutredning. 2005 dödförklarades Björkegren, utan att någon kropp hittats. Det har även kommit flera spekulativa uppgifter om att den tidigare miljardären syns utomlands, bland annat i Uruguay.

Nu skriver den tidigare SVT-journalisten Elisabet Höglund på sin blogg att hon vet vad som hänt med Björkegren:

”Carl-Eric Björkegren blev mördad av s k affärsvänner, sannolikt redan efter det att han hade kommit till Stockholm den 2 juni 1994. Efter mordet transporterades kroppen på en helikopter utrustad med pontoner ut över havet till Stockholms södra skärgård. Kroppen hade på placerats ovanpå pontonerna. När planet nådde Landfjärden, som ligger strax norr om Muskö i Nynäshamns kommun och på gränsen till Haninge kommun, gjorde helikopterföraren en manöver så att kroppen föll av helikoptern och störtade ner i vattnet. Än idag ligger alltså av allt att döma kvarlevorna efter Carl-Eric Björkegren kvar på botten av Landfjärden norr om Nynäshamn”.

Elisabet Höglund skriver vidare att hon fått uppgifterna från en äldre bekant och att mannen under tystnadsplikt har berättat om hur Björkegren mördades. Diverse omständigheter har gjort att hon inte har kunnat berätta om uppgifterna förrän nu, skriver hon i bloggen. Hon uppger att hon känt till uppgifterna i tio år.

”Jag har känt till berättelsen i många år men har inte kunnat skriva om den av hänsyn till min källa”, fortsätter hon.

Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i Skåne, berättar för Expressen att  han har uppmärksammats på inlägget.

– Det här är en förundersökning som är öppen och pågående, även om inga åtgärder har vidtagits under en längre tid. Vi får titta på ärendet igen, sen får förundersökningsåtgärder vidtas om det är nödvändigt, säger Lundqvist till Expressen.

Börje Sjöholm var tidigare chef för kalla fall-gruppen. För Expressen avböjer han att kommentera specifikt på de nya uppgifterna.

– Rent allmänt kan man säga att det finns väldigt många teorier om vad som hände Carl-Eric Björkegren. En teori är att affärsmän mördade honom för att de var förbannade på honom av olika skäl. Samtidigt brukar jag säga att det inte finns någon sämre metod än att mörda den som är skyldig dig pengar, för då får du ju inga pengar, säger Sjöholm.

2015 uttalade sig Leif GW Persson för SVT om Björkegren:

– Han blev mördad i huset, svårare än så är det inte. Han hade fortfarande aktningsvärda tillgångar som han stoppat undan, sa han i SVT.

Att Björkegren, som även kallades ”världens äldsta yuppie” skulle försvunnit, som varit en teori, har Persson aldrig trott på:

– Jag träffade Björkegren några gånger. Han var en glad skit. Han ville umgås med folk. Han gillade det. Han skulle hellre ha dött än hållit sig undan, sa GW Persson till SVT då.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan