Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet. Foto: Maria Holmén Bisnode

Tusentals byggföretag riskerar konkurs

En ny prognos från Dun & Bradstreet visar att konkursrisken i byggbranschen är nästan dubbelt så stor som för resten av ekonomin och att 1.200-1.400 företag riskerar konkurs de närmaste 12 månaderna.

Annons

De kommande 12 månaderna förväntas mellan 1,75-2,0 procent av bolagen att gå i konkurs. Det är en dubbelt så hög konkursrisk som för andra företag i snitt där 0,95 procent förväntas gå i konkurs. I jämförelse med 2019, som är att betrakta som ett normalår, kan det komma att bli närmare 35 procent fler konkurser.

– Byggbranschen ligger traditionellt tidigt i konjunkturen. Men sen kan man hoppas att när det väl vänder så vänder det även snabbt tillbaka, säger Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet till Fastighetsvärlden.

Prognosen är baserad på kreditvärdigheten hos 69 712 byggföretag, kombinerat med historiska data om konkursrisk för kreditvärdighetsbetyg. Korrelationen mellan kreditvärdighet och konkursrisk är stark och av byggföretagen som gick in konkurs under januari-juli 2023 hade 60,5 procent av företagen kreditratingbetyget C ett år innan konkursen. Endast 0,25 procent av bolagen som gick i konkurs under perioden hade kreditbetyget AAA ett år innan konkursen.

En tidig signal på ökande konkurser är betalningsanmärkningar som för byggbolagen ökat med 9,9 procent jämfört med juli 2022 vilket går emot trenden bland företagen i stort där antalet betalningsanmärkningar minskade med 1,6 procent under samma period. Anledningen till detta är en kombination av inflation, höga räntor och minskad efterfrågan. Många bolag har även skatteskulder som skjutits upp under pandemin som nu måste betalas tillbaka.

Främst är det de mindre bolagen som drabbas av konkurser där företag med 5-9 anställda stod för 30,3 procent och de med 10-50 anställda stod för 30,4 procent under perioden januari-augusti. Byggverksamhet stod för 18,7 procent av samtliga konkurser under perioden och andelen anställda i konkurs från byggbranschen låg på 25,9 procent.

– Sista tiden har konkurserna blivit något större utifrån antalet anställda vilket är oroväckande. Det är så klart tråkigt för de små där folk förlorar jobbet, men konsekvenserna blir också större när de större bolagen går i konkurs, säger Henrik Hargeus.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan