Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet. Foto: Maria Holmén Bisnode

Tusentals byggföretag riskerar konkurs

En ny prognos från Dun & Bradstreet visar att konkursrisken i byggbranschen är nästan dubbelt så stor som för resten av ekonomin och att 1.200-1.400 företag riskerar konkurs de närmaste 12 månaderna.

Annons

De kommande 12 månaderna förväntas mellan 1,75-2,0 procent av bolagen att gå i konkurs. Det är en dubbelt så hög konkursrisk som för andra företag i snitt där 0,95 procent förväntas gå i konkurs. I jämförelse med 2019, som är att betrakta som ett normalår, kan det komma att bli närmare 35 procent fler konkurser.

– Byggbranschen ligger traditionellt tidigt i konjunkturen. Men sen kan man hoppas att när det väl vänder så vänder det även snabbt tillbaka, säger Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet till Fastighetsvärlden.

Prognosen är baserad på kreditvärdigheten hos 69 712 byggföretag, kombinerat med historiska data om konkursrisk för kreditvärdighetsbetyg. Korrelationen mellan kreditvärdighet och konkursrisk är stark och av byggföretagen som gick in konkurs under januari-juli 2023 hade 60,5 procent av företagen kreditratingbetyget C ett år innan konkursen. Endast 0,25 procent av bolagen som gick i konkurs under perioden hade kreditbetyget AAA ett år innan konkursen.

En tidig signal på ökande konkurser är betalningsanmärkningar som för byggbolagen ökat med 9,9 procent jämfört med juli 2022 vilket går emot trenden bland företagen i stort där antalet betalningsanmärkningar minskade med 1,6 procent under samma period. Anledningen till detta är en kombination av inflation, höga räntor och minskad efterfrågan. Många bolag har även skatteskulder som skjutits upp under pandemin som nu måste betalas tillbaka.

Främst är det de mindre bolagen som drabbas av konkurser där företag med 5-9 anställda stod för 30,3 procent och de med 10-50 anställda stod för 30,4 procent under perioden januari-augusti. Byggverksamhet stod för 18,7 procent av samtliga konkurser under perioden och andelen anställda i konkurs från byggbranschen låg på 25,9 procent.

– Sista tiden har konkurserna blivit något större utifrån antalet anställda vilket är oroväckande. Det är så klart tråkigt för de små där folk förlorar jobbet, men konsekvenserna blir också större när de större bolagen går i konkurs, säger Henrik Hargeus.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan