Thomas Erséus, Katarina Romberg och Mats Hederos.

Thomas Erséus ny vd vid AMF – tar över efter Mats Hederos

Thomas Erséus har utsetts till ny vd vid AMF Fastigheter. Den tidigare Kungsleden-vd:n gör alltså comeback i fastighetsbranschen och tar över efter Mats Hederos som lämnar vd-rollen efter 15 år inom bolaget.
–  Det är ett svårt beslut att sluta. Jag har haft det roligaste jobbet man kan tänka sig. Det känns vemodigt, säger Hederos till Fastighetsvärlden och berättar att han planerar att författa ytterligare en bok och att han satsar på veteran-VM i ishockey.

Thomas Erséus är idag vd för arbetsgivarorganisationen Almega och har sedan våren 2020 suttit i AMF Fastigheters styrelse. Erséus efterträder Hederos efter årsskiftet.

Läs kommentarer från Erséus här – där han berättar med vad han gjort sedan han lämnade Kungsleden 2013 och hur han ser på framtiden och AMF.

Mats Hederos som har varit verksam inom AMF i 15 år fyller 65 år i mars 2022. Han har nu fattat beslutet att lämna rollen som vd för AMF Fastigheter, en position som han har innehaft sedan fastighetsbolaget startades 2010, för att gå i pension. Det yttersta ansvaret för fastigheterna vid AMF har han haft sedan 2006 och han är därmed den av de nuvarande topp-vd:arna inom branschen som haft sin position nionde längst, enligt Fastighetsvärldens kartläggning (se hela listan här). Räknas storägare som själv är vd bort så har Mats Hederos innehaft sin position femte längst.

– Jag har verkligen gillat mitt jobb och har inte kunnat tänka mig något bättre. Vi har hanterat ett stort kapital och har gjort det framgångsrikt och på ett lönsamt sätt – och vi har samtidigt bidragit till att göra Stockholm bättre. Det är få bolag som har möjligheten att kombinera de båda, säger Mats Hederos till Fastighetsvärlden när han ombeds kommentera vad han är allra mest nöjd med under sina vd-år.

Mycket har hänt under Hederos tid som vd. Som ny vd efter bolagiseringen sade Hederos i en uppmärksammad intervju med Fastighetsvärlden att bolaget planerade att förvärva fastigheter för 10-20 miljarder, riktigt stora summor vid tidpunkten. Efter 2,5 år hade bolaget köpt för 15,3 miljarder kronor och åren därefter innehöll även de flera köp. Bland annat la bolaget beslag på flera större kvarter mitt i city för priser som då var rejält höga men som med dagens nivåer är reapriser.

Bolaget har bland annat utvecklat Mood District, Urban Escape (där Ikea nylige skrev ett stort hyresavtal i Gallerian) och är i slutfasen med projektet Space i Femte Hötorgsskrapan.

– Jag är oerhört stolt över resan som AMF Fastigheter har gjort som bolag och att jag tillsammans med fantastiskt duktiga och engagerade medarbetare har kunnat bidra till utvecklingen av Stockholm. Urban Escape är nu klart och det har varit ett extremt lönsamt projekt. Space invigs i höst. Vi har nya projekt på gång, men då skulle jag vara nästan 70 år när de är klara. Det känns naturligt att lämna över när jag framåt våren uppnår pensionsåldern, säger Mats Hederos.

Han är speciellt nöjd med att bolaget har vågat satsa.

– För tio år sedan var många skeptiska kring projektet Mood och så var det även kring Urban Escape. Då var det inte så många fastighetsaktörer som tog större grepp om hela områden. Idag är det fler som vill ta ett ”samhällsansvar”. Det har även varit väldigt intressant och roligt att få vara med och lansera Epicenter och följa hur det förändrat innerstaden. Genom projekten har vi bidragit till att vända utvecklingen för stadskärnan som på flera sätt var utdömd. Det har förstås varit roligt att leverera ett bra ekonomiskt resultat men det har varit ännu roliga att även kunnat leverera något utöver det.

Hederos, som fortfarande är fylld med energi, konstaterar att hans efterträdare har gott om intressanta utmaningar att jobba med.

– Det finns fortfarande fantastiska möjligheter i city för oss, men det kanske allra mest spännande är hur man ytterligare kan utveckla våra fastigheter på Södermalm till att bli en självklar kontorsdestination. Dessutom har AMF Fastigheter stora och intressanta planer i Marievik. Det är spännande att se hur det äntligen händer mycket i södra delen av Stockholm där även Slakthusområdet bidrar till den utvecklingen.

Utöver det får efterträdaren Thomas Erséus även jobba med bland annat Sundbyberg där AMF Fastigheter har en nyckelroll vid överdäckningen av spårområdet.

Det är mycket som Mats Hederos kommer att sakna, men inte allt.
– Det är ett stort ansvar, bland annat när det gäller de anställa. Man har ett stort ansvar för sin personal, inte minst när det gäller vid stora byggen och eventuella olyckor. När vi höll på att bygga väldigt mycket i city så blev jag rädd varje gång jag hörde ett utryckningsfordon, att det hade hänt något på något av våra byggen.

AMF Fastigheter har haft en mycket positiv utveckling sedan bolaget grundades för ett decennium sedan och har idag en stabil och stark position som ett av Sveriges största fastighetsbolag. När Hederos kom till bolaget 2006 var fastighetsvärdet cirka 13 miljarder kronor. När AMF Fastigheter bildades hösten 2010 var värdet 20 miljarder kronor. Idag är det 73 miljarder kronor. I Fastighetsvärldens lista över största fastighetsägarna i Sverige kom AMF Fastigheter under våren 2021 på 6:e plats.

Mats Hederos har satt sin tydliga prägel på bolaget och dess kärnvärden. Kärleken till staden och dess människor har varit tongivande i Hederos ledarskap, så väl som tron till kultur, kreativitet och innovation som katalysatorer för stadens utveckling och tillväxt.

– Mats har haft en avgörande betydelse för AMF Fastigheters positiva utveckling och har samtidigt varit en mycket uppskattad och skicklig vd och ledare. Vi lyckönskar honom och riktar ett varmt tack till Mats för hans insatser. Vi har nu en solid grund att bygga vidare på. Under Thomas Erséus ledning är bolaget väl positionerat för att ta nästa steg i utvecklingen, säger Katarina Romberg, styrelsens ordförande & chef alternativa investeringar på AMF.

Hederos kärlek till staden har bland annat framkommit i boken ”Klarakvarteren – Från baksida till framsida” som utkom i början av 2020 (Brombergs förlag). Att skriva ytterligare en bok är högaktuellt för den blivande pensionären Hederos.

– Jag har några idéer, men vi får se var det landar. Troligen något om hållbarhet och Stockholms utveckling.

Mats Hederos är född i Söderåkra utanför Kalmar. Innan han kom till AMF var han bland annat transaktionsansvarig på AP Fastigheter och rådgivare på Enskilda Fondkommission.

På den privata sidan har Hederos uppmärksammats för att på senare år börjat kitesurfa och även för långa cykelturer i småudda länder. Ett annat intresse han började sent med är ishockey. Som 40-åring inledde han sin karriär inom sporten och lirar nu, 24-år senare i ett veteranlag, Trångsunds IF. Bland lagkamraterna finns spelare som tidigare lirat i Elitserien.

–  Om någon vecka återupptar vi träningen för att bland annat åka till Vancouver för att delta i inofficiella VM där lag från flera olika länder deltar.

Hederos har även styrelseuppdrag inom Fastighetsägarna, Sweden Green Building Council, AMP (där Fredrik Reinfeldt är ordförande) och det finländska fastighetsbolaget Antilooppi. Han är även styrelseledamot i biotechbolaget Symcel som han var med och bilade 2004. Att ta något nytt operativt vd-jobb är inte aktuellt, enlig Hederos.

– Men jag kommer att fortsätta jobba några dagar i veckan, även när jag lämnar AMF Fastigheter vid årsskiftet. Gärna inom stadsutveckling.

Läs gärna även Fastighetsvärldens intervju med Thomas Erséus här.

Fastighetsvärlden har även sammanställt en lista över vilka som varit vd längst. Läs Topplistan.

Fler Nyheter från förstasidan

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med ett muntligt löfte: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Tillbaka till förstasidan