SEB: Företagarnas framtidstro mörknar

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, minskar med 7 enheter från förra månadens notering på plus 8, till plus 1. I månadens undersökning sjunker även två av de tre ekonomiska indikatorerna. Arbetstiden minskar från plus 6 till minus 3 och likviditeten minskar från 0 till minus 2, medan omsättningen ökar från minus 2 till 0

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden minskar i månadens undersökning från 29 procent till 22 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling ligger kvar på 21 procent, samma nivå som föregående månad, medan andelen som tror på oförändrad utveckling ökar från 48 procent till 56 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på plus 1, vilket är en nedgång med 7 enheter från förra månaden.

– Riksbankens kraftiga räntehöjning i kombination med fortsatt höga elpriser försvårar de ekonomiska utsikterna. Ju fler risker och ju mer osäkerheten om framtiden ökar, desto mer hotas företagsklimatet. Det lyser tydligt igenom den här månaden när företagarnas framtidstro vänder ner kraftigt, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna att två av tre indikatorer minskar och en ökar denna månad. Även dessa indikatorer mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning. Omsättningen ökar från minus 2 till 0, medan arbetstiden minskar från plus 6 till minus 3 och likviditeten minskar från 0 till minus 2 jämfört med föregående månad.

– Den här månaden minskar arbetstiden markant och det kan vara en första indikation på att sämre tider närmar sig för många företagare. Tillsammans med fortsatta räntehöjningar i höst och en likviditet som utvecklats negativt tre månader i följd blir det en utveckling att följa noga i kommande mätningar, säger Américo Fernández.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan