Kontorsprojektet Fenix vid Torsplan i Hagastaden. Till vänster syns Norra tornen. Mittemot ska det byggas en tunnelbaneuppgång. Illustration: Studio Stockholm

Scius hyr ut 5.700 kvm i Fenix

Swedish Orphan Biovitrum (Sobi), ett specialiserat, internationellt biofarmaceutiskt företag med över 1.600 anställda, har valt Fenix i Hagastaden för sitt nya globala huvudkontor. Sobi hyr ca 4.100 kvm – och lämnar Akademiska Hus i närheten och en adress på Kungsholmen. Scius/Invesco har nu totalt hyrt ut 5.700 kvm i två uthyrningar. Fastigheten är nu 85 procent uthyrd.

Avanti Partners och Studio Stockholm har hjälpt Scius i uthyrningsarbetet. Sobi har biträtts av JLL.

En annan uthyrning om 1.600 kvm har skett till ett innovativt företag inom miljöteknik som väljer Fenix som sitt huvudkontor. Det bolagets förhyrning omfattar ca 1.600 kvm.

– Vi har nu nått drygt 85% uthyrningsgrad i Fenix med dessa uthyrningar och tycker hyresgästmixen blivit mycket bra med innovativa och internationella bolag vilket var målet när konceptet för Fenix togs fram. Efter sommaren är både restaurang, takbar och konferens öppnade och givet de hyresgästdialoger som vi har idag så kan huset då också vara i stort sett fullt uthyrt, säger Mikael Freudmann, vd Scius Partners.

Sobi har idag stora lokaler i KISP (Karolinska Institutet Science Park) på Tomtebodavägen 23A, där bolagets logga syns längs Solnavägen, i Akademiska Hus relativt nybyggda ovala huskroppar. Sobi har även en förhyrning på Lindhagensgatan på västra Kungsholmen, i fastigheten Paradiset 14 som ägs av M&G (det är Biovitrums tidigare kontor).

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska Sobi lämna båda förhyrningarna. Fastigheten på Kungsholmen innehåller en viss del produktionsytor men dessa behövs inte heller eftersom man inte längre kommer producera till Pfizer. I Solna campus har man haft en del labbytor, men dessa behövs inte i samma utsträckning för verksamheten framöver, även om det finns planer att hyra i sig på en mindre yta i annan labblokal i närheten.

Projektet Fenix, som ligger granne med Norra Tornen, erbjuder unika kontorslokaler belägna i centrala Stockholm med höga takhöjder och industriella karaktärsdrag. Kontorsbyggnaden är toppmodern och har bland annat gym, bemannad reception, konferens, takbar och restaurang. Utöver höga Breeam- och Well-certifieringar är Fenix den första fastigheten i Norden som uppnått den högsta Wired Score-certifieringen.

Scius/Invescos uthyrning i Fenix är en av årets största kontorsuthyrningar, läs Fastighetsvärldens Topplista.

Invesco och Scius förvärvade den aktuella fastigheten, Skålen 24, i början av 2019 från SEB Trygg Liv för 1,3 miljarder kronor, enligt uppgift till FV. Därefter har man totalrenoverat och tillfört ytor – samt alltså nästan hyrt ut samtliga ytor.

Scius har sedan tidigare hyrt ut till bland annat Addnode Group (2.500 kvm), HSB Riksförbund (1.100 kvm) och spelutvecklaren Ubisoft (2.900 kvm) samt 3.700 kvm till en hemlig hyresgäst.

Fenix innehåller cirka 20.000 kvm lokaler.

Flygbild över västra Hagastaden. Den aktuella fastigheten inringad. Bild: Lennart Johansson/Stockholms stad.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan