Fastigheten i Borås. Fotograf Daniel Larsson

Savills IM säljer logistikportfölj till Niam

Savills Investment Management har avyttrat en portfölj bestående av tre logistikfastigheter i Borås, Ljungby och Halmstad. Niam har förvärvat portföljen till ett icke publikt förvärvspris.

Annons

CBRE och DLA Piper var rådgivare till säljaren. Roschier Advokatbyrå var rådgivare till köparen.

Fastigheterna är fullt uthyrda till välkända logistikaktörer och publikt finansierade hyresgäster och är belägna i etablerade logistikområden utmed motorvägar med god anslutning till infrastruktur. Utöver detta så gynnas fastigheterna av en modern kvalitet med förstklassiga specifikationer för logistikändamål och är uppförda mellan 2009 och 2015 med en total uthyrningsbar area om 93.000 kvm.

Det tre aktuella fastigheterna som byter ägare:

  • Vindrosen 8 i Borås. Ligger i Viared på Viaredsvägen 18, nära riksväg 40. Byggår 2009. Cirka 55.000 kvm lokaler. FV har tidigare listat den som en av Sveriges största logistikfastigheter.
  • Slipstenen 1 i Ljungby. Har adressen Bergvägen 1, nära E4:an. Byggår 2015. Cirka 26.000 kvm lokaler. Dessutom igår Ljungby Berghem 17:1 (mark) i affären.
  • Halmstad 7:101 i Halmstad. Ligger på Handelsvägen 4, nära E6:an. Byggår 2013. 12.000 kvm lokaler.

Savills IM har under de tio år man har förvaltat fastigheterna drivit en aktiv ESG-strategi som har inkluderat utbyte till LED-belysning i samtliga fastigheter, installation av solpaneler i två av tillgångarna, tillämpning av kundtillfredställelseenkäter, gröna hyresavtal och rapportering enligt GRESB. Samtliga fastigheter har ambitiösa miljöcertifieringar såsom BREEAM New Construction och Miljöbyggnad.

Savills IM:s Nordic Logistics Fund lanserades under 2014 med tyska institutionella investerare som en tysk Spezialfond. Från starten förvärvades elva tillgångar i Sverige, Norge, Danmark och Finland och därefter skedde ytterligare ett förvärv i Sverige.

Sex av fastigheterna har hittills avyttrats, varav den senaste försäljningen gjordes av en portfölj bestående av fyra fastigheter i Danmark i december 2021.

Savills IM förvaltar genom fonder och separata mandat fastigheter till ett totalt värde om ca. 18 miljarder kronor i Sverige, Danmark och Finland inom fastighetsslagen logistik, handel, bostäder och kontor.

Peter Broström, Head of Nordics på Savills IM, säger:

– Efterfrågan på högkvalitativa logistikfastigheter i Norden är fortsatt stark, även under rådande marknadssentiment. Vi är mycket nöjda över denna affär samt att lämna över förvaltningen av denna förstklassiga portfölj till Niam. Försäljningen ligger i linje med fondens strategi där vi har säkerställt en fin avkastning under de tio år vi har förvaltat fastigheterna med hjälp av vår aktiva förvaltningsstrategi och marknadstiming. Framgent så fortsätter vi att leta efter intressanta investeringsmöjligheter där vi kan dra nytta av vårt nätverk och gedigna logistikerfarenhet i Norden för att addera värden för våra investerare.

Henrik Gerdin, fondchef på Niam, kommenterade,

– Vi är aktiva inom det nordiska logistiksegmentet och söker generiska fastigheter och fastighetsportföljer med långsiktig efterfrågan och/eller strategiskt värde för hyresgästerna. Vi har utvärderat och fortsätter att utvärdera flera transaktioner i regionen, och jag är glad över att nu kunna presentera Niams senaste logistikförvärv.

Tobias Brynjer, director på Niam, tillade:

– Det är tillfredsställande att förvärva en så välskött portfölj av högkvalitativa logistikfastigheter. Vi är övertygade om att Borås, Ljungby och Halmstad är, och kommer att fortsätta att vara, mycket attraktiva lägen för logistik i Sverige och Norden. Portföljens sammansättning, med starka hyresgäster, och dess storlek på närmare 93.000 kvm, markerar Niams fortsatta ambitioner inom segmentet. Vi ser fram emot ett gott samarbete med våra nya hyresgäster.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan