Saluhallen moderniseras med fokus fisk och skaldjur
Feskekôrka ska rustas upp och moderniseras med fler restauranger och uteserveringar. Fokus ska även fortsättningsvis vara fisk och skaldjur.
1874 stod fiskhallen i Göteborg, belägen utmed Rosenlundsgatan 1 i kvarteret 70 Fiskhallen, klar. Dess gotiska utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till Feskekôrka.
Genom årens lopp har flera renoveringar utförts – bland annat gjordes 1960 en större modernisering av interiören för att kunna möta nya tidens krav på livsmedelshygien.
Under senare tid har Feskekôrkas framtid diskuterats friskt då förvaltaren Higab har kommunicerat en renovering – men inte uttalat vilken typ av verksamhet som ska ta plats i byggnaden. Det har orsakat vilda spekulationer, och i vissa fall ilska, bland både handlare och kunder.
Nu meddelar Higab att Feskekôrka stängs för upprustning efter sommaren 2020.
Förvaltaren poängterar att fisk och skaldjur helt ska prägla verksamheten i Feskekôrka även efter upprustningen.
– Vi förstår att handlarna verkligen brinner för Feskekôrka och hoppas att de vill vara med även i framtiden. Nu ser vi fram emot att göra Feskekôrka till en modern handels- och mötesplats, säger styrelseordförande Anders Sundberg, i en kommentar.
Higab är självkritiska och menar att man har varit otydliga och därmed oroat många göteborgare i onödan:
– Det handlar om att utveckla, absolut inte avveckla, fisk- och skaldjursverksamheten, säger Anders Sundberg.
Higabs vd Christer Svärd säger att han vill se fler restauranger, uteservering och fisk- och skaldjursförsäljning på nya sätt.
– Och längre öppettider så att det är liv och rörelse över fler av dygnets timmar. Samtidigt ska vi vårda göteborgarnas ikonbyggnad.
Förutsättningarna för handeln i Göteborgs innerstad har generellt försämrats, menar han
– För vår del innebär det att vi måste vässa oss och bli bättre. Feskekôrka ska vara en del av stadsutvecklingen och bli ett självklart centrum i Rosenlundsområdet där det hänt mycket positivt de senaste åren.
– För att Feskekôrka ska överleva på lång sikt tror vi att det måste in en eller flera aktörer som kan vara med och ta ett helhetsgrepp. De som finns där i dag är duktiga entreprenörer och eldsjälar och oavsett vilken inriktningen blir, kommer de ha alla möjligheter att få en plats, säger Christer Svärd.
Saluhallen beräknas öppna igen 2022–2023.