”Så bra affär att man skäms”

Det går inte att ta miste på att Sven-Olof Johansson gillar det mesta med Rinkeby. Så har han också lyckats med en fantastisk fastighetsaffär här. Mindre bra är polisens insatser som fastighetsmiljardären är milt sagt kritisk till men av andra skäl än de kriminella unga, eller ”kidsen” som han kallar dem.

Annons

De fastighetsinvesterare som främst råkade illa ut efter finanskrisen 2008 var nästan uteslutande utländska investerare. I en långsam rycka-plåstret-process har fastigheter för närmare 130 miljarder kronor sedan dess bytt händer.

En av dem som fastnade i fällan var brittiska köpcentrumbolaget Boultbee. Bolaget hade bland annat i en uppmärksammad affär 2007 köpt tio centrumanläggningar av Stockholms stad, däribland Rinkeby och Tensta centrum.

Långivaren, Royal Bank of Scotland, tog över fastigheterna och sålde vidare. Fastpartner köpte 2011 centrumet i Rinkeby som låg i ett paket tillsammans med fyra andra köpcentrum: Tensta, Hökarängen, Bredäng och Älvsjö.

Priset var överkomligt, 5.000 kr/kvm, men underhållet i centrumen sorgligt försummat, särskilt i Rinkeby. Golvskivorna var trasiga, taket kolsvart av smuts, elinstallationerna hängde lösa. I källaren hade hyresgästerna gjort egna lokaler.

Sven-Olof Johansson, VD och storägare i Fastpartner

– Det var ingen som brytt sig om fastigheten på mycket länge, varken Stockholms stad eller Boultbee konstaterar Sven-Olof Johansson, VD och storägare i Fastpartner.

Stadsdelscentrumet har fått en ordentlig ansiktslyftning sedan Fastpartner tog över. I källaren finns numera bland annat en Lidl-butik i rustade lokaler. Väggen till tunnelbanan är borttagen så man kan gå direkt in i gallerian, ytorna är öppna och ljusa. Allt är uthyrt.

Om siffrorna för Rinkeby centrum lyfts ur paketet om fem fastigheter så står det klart vilken lysande affär det blev. Fastigheten, innehållande 14 100 kvadratmeter, köptes 2011 för 80 miljoner kronor. Sedan dess har Fastpartner investerat 37,5 miljoner kronor och driftnettot ökat från 6,4 miljoner kronor till 15,2. Det motsvarar en direktavkastning på 13 procent.

– Det är en så bra affär så man skäms.

Det förefaller i och för sig Johansson inte göra. Han har dock en bestämd uppfattning om vilka som borde det.

– Allt fungerar fint förutom att polisen och kommunen inte sköter sina uppgifter alls. Samhällets uppgift, som att upprätthålla ordning och reda, får jag stå för själv genom till exempel vaktbolag. Rinkeby torg försummas av kommunen så det är en skam.

Nyligen utbröt upplopp i samband med att polisen skulle gripa en person i Rinkeby. Ungdomar tände eld på bilar och vandaliserade Rinkeby centrum genom att slå sönder ett antal skyltfönster och sedan bryta sig in i Lidls butik och plundra affären. Under tiden avvaktade polisen nere vi OK-Q8 tills ungdomarna självmant lämnade centrumet.

– Obegripligt, vi kan inte räkna med polisen alls. De är nästan aldrig närvarande och när de väl kommer så blir det nästan värre eftersom kidsen inte har någon respekt för dem. Men de är ju bara småungar, bara kids!

Enligt Johansson är det helt nödvändigt att polisen ändrar sitt arbetssätt och tar kontroll över situationen. Han är bitter över att inrikesministerns utlovade polisstation i Rinkeby ständigt skjuts på framtiden.

– Det finns två alternativ, antingen gå in stenhårt vid ingripanden eller, vilket jag förordar, vara närvarande och bli en del av vardagen i Rinkeby. Polisen gör ingetdera. Våra vakter har till exempel inga problem likt polisen, men så är de också ständigt närvarande och en del av samhället.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan