Hans Nilsson och Nils Borg. Foto: Jens C Hilner.

Prisregn över framtidsbyggare i Lund

Totalt delades det ut 1,2 miljoner inom tre kategorier, där den största prissumman 750.000 kronor gick till årets innovatör – Hans Nilsson.

Annons

Strax efter klockan 17 på onsdagseftermiddagen drog programmet för Årets Framtidsbyggare i Skissernas museum igång med ett inledningsanförande av styrelseordförande för Lunds universitet, Jonas Hafström.

Priset, Årets Framtidsbyggare, har möjliggjorts genom en gåva från Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur. Stiftelsen och familjen Eliasson äger Gullringsbo Egendomar (Svenska Hus, MVB m.fl). Priset delas ut av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden.

Hans Eliasson berättade kort om hur hans intresse för energieffektivt byggande väcktes i början av 2000-talet och hur det sedan ledde fram till samarbetet med Lunds universitet och instiftan av priset.  Strax före klockan 18 var det dags för prisutdelning.

Till Årets Opinionsbildare för 2017 utsågs European Council for an Energy Efficient Economy (eceee). Prissumman är på 250.000 kronor.

Eceee har 75 organisatoriska medlemmar och är sedan 2005 registrerad som en ideell förening i Sverige. Ordförande är Peter Bach från den Danska Energistyrelsen (Köpenhamn) och VD med ansvar för kansli och löpande verksamhet är Nils Borg (Stockholm). På plats för att ta emot priset fanns Nils Borg som även berättade kortfattat om organisationens arbete.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

European Council for an Energy Efficient Economy, eceee, är en ideell medlemsorganisation. Den är Europas största och äldsta ideella organisation som är dedikerad till energieffektivisering. Eceee ordnar sedan 1993 den viktiga konferensen Summer Study on Energy Efficiency som vartannat år samlar hundratals experter från universitet, företag, myndigheter, institut och andra organisationer. Konferensen behandlar utöver energieffektivitet i byggnader även frågor kring hushållsapparater, belysning, beteende, styrmedel och mycket annat.

Sedan var det dags för priset som Årets Innovatör 2017 – och det gick till Hans Nilsson. Prissumman är på 750.000 kronor.

Det är hans innovativa och framgångsrika arbete med teknikupphandlingar, inte minst med fokus på byggnader som är det som främst motiverar erkännandet som Årets Innovatör. Idag arbetar Hans Nilsson brett med effektiv energianvändning och energisystem både i Sverige och utomlands. Han är även ordförande i IEA:s Demand Side Management program och ordförande för Energieffektiviseringsföretagen som syftar till att sätta upp ett reellt alternativ till energitillförsel.

Hans Nilsson passade på tillfället och visade på ett enkelt sätt hur vi kan driva utvecklingen framåt – han kallade det en skiss för framtiden.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

Hans Nilsson var ansvarig för det banbrytande svenska programmet för effektivare energianvändning vid Nutek på 1990-talet. Hans Nilssons arbete ledde till att prestanda för på marknaden befintliga enheter och komponenter blev avsevärt mer energieffektiva. Hans Nilsson ledde utveckling och genomförande av teknikupphandling för fragmenterade marknader som för kyl-frysskåp, värmepumpar, belysning, HF-don, energieffektiva småhus, fönster m.m. Detta gjorde man genom att bilda beställargrupper från bl.a. allmännyttiga företag och Sveriges kommuner och landsting för att ta fram underlag för upphandling av betydligt mer energieffektiva produkter än vad marknaden erbjöd. Teknikupphandling är numera också känd under namnet innovationsupphandling.

Under kvällen fick även tio studenter dela på priset för Årets talang där totalt 200.000 kronor delades ut.

Dessa var Jack Fraser, Christopher Nilsson & Vitaliya Mokhava, Aija Baumane & Lowe Dahhlin, Erik Hjorth & Florian Wochele, Shambhatra Sreepada Vinay, Yurui Huang & Yuchen Yang

Årets talanger. Foto: Jens C Hilner.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan