Hans Nilsson och Nils Borg. Foto: Jens C Hilner.

Prisregn över framtidsbyggare i Lund

Totalt delades det ut 1,2 miljoner inom tre kategorier, där den största prissumman 750.000 kronor gick till årets innovatör – Hans Nilsson.

Annons

Strax efter klockan 17 på onsdagseftermiddagen drog programmet för Årets Framtidsbyggare i Skissernas museum igång med ett inledningsanförande av styrelseordförande för Lunds universitet, Jonas Hafström.

Priset, Årets Framtidsbyggare, har möjliggjorts genom en gåva från Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur. Stiftelsen och familjen Eliasson äger Gullringsbo Egendomar (Svenska Hus, MVB m.fl). Priset delas ut av Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden.

Hans Eliasson berättade kort om hur hans intresse för energieffektivt byggande väcktes i början av 2000-talet och hur det sedan ledde fram till samarbetet med Lunds universitet och instiftan av priset.  Strax före klockan 18 var det dags för prisutdelning.

Till Årets Opinionsbildare för 2017 utsågs European Council for an Energy Efficient Economy (eceee). Prissumman är på 250.000 kronor.

Eceee har 75 organisatoriska medlemmar och är sedan 2005 registrerad som en ideell förening i Sverige. Ordförande är Peter Bach från den Danska Energistyrelsen (Köpenhamn) och VD med ansvar för kansli och löpande verksamhet är Nils Borg (Stockholm). På plats för att ta emot priset fanns Nils Borg som även berättade kortfattat om organisationens arbete.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

European Council for an Energy Efficient Economy, eceee, är en ideell medlemsorganisation. Den är Europas största och äldsta ideella organisation som är dedikerad till energieffektivisering. Eceee ordnar sedan 1993 den viktiga konferensen Summer Study on Energy Efficiency som vartannat år samlar hundratals experter från universitet, företag, myndigheter, institut och andra organisationer. Konferensen behandlar utöver energieffektivitet i byggnader även frågor kring hushållsapparater, belysning, beteende, styrmedel och mycket annat.

Sedan var det dags för priset som Årets Innovatör 2017 – och det gick till Hans Nilsson. Prissumman är på 750.000 kronor.

Det är hans innovativa och framgångsrika arbete med teknikupphandlingar, inte minst med fokus på byggnader som är det som främst motiverar erkännandet som Årets Innovatör. Idag arbetar Hans Nilsson brett med effektiv energianvändning och energisystem både i Sverige och utomlands. Han är även ordförande i IEA:s Demand Side Management program och ordförande för Energieffektiviseringsföretagen som syftar till att sätta upp ett reellt alternativ till energitillförsel.

Hans Nilsson passade på tillfället och visade på ett enkelt sätt hur vi kan driva utvecklingen framåt – han kallade det en skiss för framtiden.

Juryns motivering till utnämningen lyder:

Hans Nilsson var ansvarig för det banbrytande svenska programmet för effektivare energianvändning vid Nutek på 1990-talet. Hans Nilssons arbete ledde till att prestanda för på marknaden befintliga enheter och komponenter blev avsevärt mer energieffektiva. Hans Nilsson ledde utveckling och genomförande av teknikupphandling för fragmenterade marknader som för kyl-frysskåp, värmepumpar, belysning, HF-don, energieffektiva småhus, fönster m.m. Detta gjorde man genom att bilda beställargrupper från bl.a. allmännyttiga företag och Sveriges kommuner och landsting för att ta fram underlag för upphandling av betydligt mer energieffektiva produkter än vad marknaden erbjöd. Teknikupphandling är numera också känd under namnet innovationsupphandling.

Under kvällen fick även tio studenter dela på priset för Årets talang där totalt 200.000 kronor delades ut.

Dessa var Jack Fraser, Christopher Nilsson & Vitaliya Mokhava, Aija Baumane & Lowe Dahhlin, Erik Hjorth & Florian Wochele, Shambhatra Sreepada Vinay, Yurui Huang & Yuchen Yang

Årets talanger. Foto: Jens C Hilner.
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan