Våren 2027 är det dags för inflyttning. Bilder och film: Walk the Room

Pembroke erbjuder 4.400 kvm toppunikt högst upp

Pembroke startar nu en uthyrningsprocess för de två översta våningsplanen i projektfastigheten Hästen 21 mitt i centrala Stockholm. Det är Avanti Partners som fått uthyrningsuppdraget. Tänkt inflyttning är våren 2027.

Annons

Fastighetsvärlden berättade 2016 att Swedbank slutit ett avtal med Pembroke för en större förhyrning. Nu är det klart att banken hyr 14.000 kvm kontor, vilket är de fem kontorsvåningarna längst ner.

De båda våningsplanen ovan, båda med indrag och terrasser, ska nu hyras ut till en eller två kontorshyresgäster. Totalt är det 4400 kvm toppmoderna kontorslokaler som finns för uthyrning.

– Det blir väldigt hög standard på lokalerna och tre meters takhöjd. Utsikten blir fantastisk och man kommer att kunna se Stockholms inlopp, säger Kristin Willerström, Nordenchef vid Pembroke till Fastighetsvärlden.

Pembroke siktar på LEED Platinum 4 och WELL Platinum Core vilket gör Hästen 21 till den första fastigheten med dubbla platinumcertifieringar i city.

Det översta, nionde, våningsplanet innehåller 2.000 kvm kontorslokaler. Det näst översta är på 2400 kvm. Det är möjligt att skapa en intertrappa mellan våningsplanen om det blir en och samma hyresgäst till de båda våningsplanen.

– Lokalerna blir väldigt fina i Stockholms bästa läge, det här är ett once in a lifetime-erbjudande. Den som flyttar in här kommer förmodligen aldrig flytta härifrån, säger Nina de Besche vid Avanti Partners..

Hon berättar att man räknar med ”den högsta hyran i Stockholm”. Enligt Fastighetsvärldens kännedom torde det innebära att parterna räknar med runt 12.000 kr/kvm, i dagens prisläge.

– Det är internationell toppklass på lokalerna. Det finns terrasser runt hela byggnaden på båda våningsplanen och hyresgästerna har även tillgång till takterrassen. säger kollegan Håkan Klinterhäll på Avanti.

Hyresgästerna kan välja mellan att ha sin ingång från Regeringsgatan 42 eller Mäster Samuelsgatan 23.

De två nedersta våningsplanen i Hästen 21 blir lokaler för butiker, restauranger och service om totalt 6.000 kvm. Det kan eventuellt även bli butikslokaler ett våningsplan ner. Liksom i den tidigare byggnaden på platsen, Passagenhuset, kommer butiksdelen att länkas ihop med NK.

Kristin Willerström, Alessandro Cardinale, Nina de Besche och Håkan Klinterhäll. Foto: Fastighetsvärlden

– Det är vår målsättning att det ska bli så. Vår långsiktiga vision har varit att öppna upp kvarteret och göra det mer tillgängligt. Det var viktigt även när vi byggde Mästerhuset, säger Kristin Willerström.

Alessandro Cardinale vid Studio Stockholm:

– Det är väldigt flexibla våningsplan. Alla ytor blir fina.

Mästerhuset, om totalt 30.000 kvm, stod klart 2015.

Så här blir nya Hästen längs Regeringsgatan. Till höger syns NK. Bilder: Walk the Room

Mellan Mästerhuset och den nya kontors- och butiksdelen av Hästen 21 håller Pembroke på att skapa en huskropp, med annan fasad, som innehåller totalt 27 lägenheter där upplåtelseformen ännu inte är klar men där man öppnar för att kunna hjälpa kontorshyresgäster med bostäder.

Inflyttning är planera till första och andra kvartalet 2027.

– Det har varit en lång resa. Det tog nio år att få detaljplanen godkänd, vi fick den visserligen efter fyra år, men sen överklagades den. Nu är det fortfarande en grop, men i september börjar stommen ta form, säger Kristin Willerström.

Amerikanska Pembroke äger fyra fastigheter i Stockholm. Utöver Hästen 21 (där man klurar på ett populärnamn) och Mästerhuset ingår även PK-huset och Putten 15 (Sveavägen 14) i bolagets bestånd.

I Norden äger Pembroke hela 220.000 kvm, inklusive fastigheter i Helsingfors och Oslo. Mycket stor hyresgäst är Nordea och uthyrningen till Swedbank i Hästen 21 utökar alltså bankandelen. Det nordiska beståndet utgör ungefär en fjärdedel av Pembrokes globala bestånd. Pembroke har nio lokalkontor och verkar på 13 marknader.

Swedbank sitter i väntan på att Hästen 21 ska bli klar delvis i just Putten 15 som därmed kan bli Pembrokes nästa projektfastighet.

Så här ser det ut på byggarbetsplatsen i mitten av februari 2024. I bakgrunden syns baksidan av NK och till vänster syns Mästerhuset. Foto: Fastighetsvärlden
Så här blir takterrassen som hyresgästerna får tillgång till. Illustrationer: Walk the Room
Dubbel takhöjd i entréerna.

Fler Nyheter från förstasidan

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Tillbaka till förstasidan