Anette Frumerie och Emelie Arnoldsson deltog i en panel om bostadsbyggande under Bostadsdagen 2017. Foto: Johannes Wredenmark.

”Orolig för om det finns pengar i bolagen”

160 olika byggherrar har för tillfället bostadsprojekt på gång i Stockholm. Nu finns en oro för att en del av dem inte har tillräckliga ekonomiska muskler för att slutföra projekten.

Annons

Länge har det pratats om behovet av ökad konkurrens i byggbranschen. På senare år har de stora vinsterna i bostadsprojekt samtidigt lockat allt fler investerare och nu har ett nytt orosmoment dykt upp – oerfarna aktörer vars ekonomi inte går ihop när marknaden svajar. Under Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2017 på Grand Hôtel i Stockholm var det ett hett samtalsämne.

Emelie Arnoldsson, creative director på WSP, Anette Frumerie, VD på Besqab, och Håkan Falk, exploateringsdirektör vid Stockholms stad, deltog i en panel om en eventuell överetablering på bostadsmarknaden.

Panelen var överens om att ett stort antal aktörer i grunden är positivt för konkurrensen och bidrar till kreativitet. Samtidigt finns en oro att deras kalkyler inte alltid går ihop.

För Stockholms stads del har försäljningen av mark varit en bra affär. De senaste åren har intäktskurvan gått spikrakt uppåt. Bara under förra året gav markförsäljning intäkter på 4,2 miljarder kronor. Just nu jobbar 160 olika byggherrar med bostadsprojekt, i olika skeden i byggprocessen, i kommunen.

Håkan Falk befarar att en del av bostadsutvecklarna inte är tillräckligt starka ekonomiskt när marknaden nu visar tecken på avmattning.

– Jag är riktigt orolig för om det finns pengar i bolagen. Om man enbart är bostadsutvecklare bör man ha en soliditet på 30-35 procent för att klara en kris som exempelvis Lehmankraschen, säger han.

Anette Frumerie, VD på Besqab, tycker att det är viktigt att poängtera att den avmattning som skett på bostadsmarknaden den senaste tiden har inneburit en tillbakagång till mer normala nivåer, från en tidigare överhettning. Det gör samtidigt att det nu blivit viktigare att som byggherre göra en noggrann analys för att lyckas med sitt projekt.

– Marknaden har varit väldigt förlåtande de senaste åren, det är den inte idag. Rätt bostäder i rätt läge till rätt pris, då säljer det, säger hon.

Anette Frumerie ser samtidigt en oroande trend att en del aktörer vill tanka ut så höga vinster från bostadsprojekt att de struntar i bostadsrättsföreningarnas långsiktiga ekonomi.

– Jag oroar mig för att nya aktörer inte skapar hållbara bostadsrättsföreningar. Att man inte tar hand om de nya kunderna som flyttar in, säger hon.

Ibland finns också en brist på kunskap hos nya bostadsaktörer, något som Emelie Arnoldsson har sett exempel på som konsult.

– Det finns de som är rent spekulativa. Som konsult märker man ibland att det är väldigt oerfarna beställare, det ställer extra höga krav på kommunen och på oss konsulter, säger hon.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast om problembolag och Q1-rapporter

Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

Tillbaka till förstasidan