Den välkända konkava byggnaden längs Birger Jarlsgatan får en restaurang i entréplanet.

Öppnar restaurang i Wallenstams klassiska hus

Det blir Acki Kokotos som kommer att öppna restaurang i entréplanet i byggnaden på Birger Jarlsgatan som Wallenstam äger och har sitt huvudkontor. Den nya restaurangen får namnet Noema. Byggnaden är av många känd från tv-serien Varuhuset och är även känt som Shellhuset.

Den nya restaurangen kommer att erbjuda medelhavsmat, med fokus på mat från Italien, Grekland, Frankrike och Spanien.

– Det kommer att bli jättefina lokaler och med en fin uteservering på torget utanför. Jag har gått förbi fastigheten i många år eftersom jag bor i närheten och alltid tänkt att det vore fantastiskt att få göra en restaurang där. Mina tankar har även inkluderat hotell, men det är inte aktuellt. Det kommer att bli ett jätteballt ställe, säger Acki Kokotos till Fastighetsvärlden.

Målet är att han och teamet skulle öppna den nya restaurangen Noema i november, men nu är allt ganska osäkert. Det kan även dröja till februari 2024.

Acki Kokotos står bakom flera populära restauranger i Stockholms innerstad, bland annat äger, eller delägare, han Un Poco på Karlavägen (nära Humlegården), Gioia på Gamla Brogatan och Balzac på Odengatan – som ligger ganska nära den nya satsningen på Birger Jarlsgatan. Han finns även med bakom Mahalo som har enheter på Odengatan och Hornsgatan. Han är även delägare till en större cateringfirma.

Tidigare hade han många fler restauranger, men valde precis innan pandemin att sälja allt. Acki Kokotos sålde eftersom han behövde vila upp sig lite, efter rekommendationer från hans far som även han legat bakom flera restauranger. På sitt CV har han bland annat Mäster Anders, Bistroteket och många fler restauranger. Han har funnits i branschen sedan han var 20 år, då han öppnade ett kafé.

Wallenstam har haft sitt Stockholmskontor i byggnaden sedan 2007. Under de senaste åren har bolaget byggd om entréplanet i byggnaden där man tidigare bland annat haft sin reception. Nu har fastighetsbolaget skapat en ny ingång till sig själva från sidan och skapat möjligheter för en restaurang i entréplanet i den välkända konkava fastigheten på Birger Jarlsgatan 64.

Hans Wallenstam har tidigare utlovat ett det kommer öppna en väldigt bra restaurang i lokalerna. Förbipasserande Stockholmare har under en längre tid sett byggplank. Nu kan FV alltså berätta vem det är som kommer att driva restaurangen.

– Jag räknar med att det kommer att finnas plats för 180 gäster inomhus, inklusive baren och ungefär 100 ute på torget under sommaren säger Acki Kokotos.

Restaurangens namn Noema är grekiska och betyder ”meningen”.

Fastigheten har en speciell historia – inte bara som fiktivt varuhus i SVT:s dramaserie Varuhuset 1987. Den uppfördes 1927 som huvudkontor åt Svenska Shell. När energiföretaget flyttade till Solna på 70-talet försvann även bensinpumparna som funnits utanför byggnaden. Därefter har Svenska Finans och Max Matthiessen haft kontor i byggnaden – som ofta har fat smeknamnet Shellhuset men ofta även förknippats med Varuhuset.

Fastighetsbeteckningen är Sälgen 2 som innehåller totalt 4.650 kvm lokaler. Wallenstam förvärvade fastigheten 2007. I samma kvarter, och längs Birger Jarlsgatan, finns Balders lyxiga och framgångsrika bostadsprojekt Caprea (Sälgen 4, där det förr fanns en Circle K-mack). Byggnaden mellan Wallenstams och Balders fastighet, Sälgen 3, ägs av Baptistförsamlingen Korskyrkan.

Skådespelarna i SVT:s dramaserie Varuhuset. Foto: SVT
Balders snart nybyggda bostadshus Caprea ligger i samma kvarter. Bild från i mitten av augusti 2023 när fasadskyddet tagits ner från delar av byggnaden. Foto: Fastighetsvärlden
Wallenstams fastighet på Birger Jarlsgatan 64 i centrala Stockholm. Foto: Wallenstam

Fler Nyheter från förstasidan

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Tillbaka till förstasidan