"Jag har förklarat för våra anställda att det inte var smart. Jag har bett om ursäkt och avgår nu som vd också", säger Ola Serneke till GP. Foto: Per Hanstorp.

Ola Serneke kliver åt sidan efter börsforum-skandalen

Efter samtal med styrelsen i Serneke Group har Ola Serneke beslutat att lämna rollen som vd och koncernchef. Han lämnar även styrelseposten i Serneke. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Vice vd:n Michael Berglin blir tillförordnad vd.

Fortfarande huvudägare:
Ola Serneke kliver av som verkställande direktör man han är fortfarande störste ägare i Serneke där han äger 27,3 procent av kapitalet och 57 procent av rösterna.

Visa faktaruta

Förändringarna i Sernekes ledningen är ett resultat av huvudägaren Ola Sernekes aktivitet i diskussionsforum på internet under pseudonym, som avslöjades av Göteborgs-Posten i slutat av januari.

En extern oberoende granskning av inläggen initierades av Sernekes styrelse.

Det handlar om över 200 inlägg som publicerades under flera års tid både på Placeras börsforum och Dagens Industris Börssnack.

Advokat Biörn Riese har genomfört granskningen.

Utredningen visar att inget brott mot reglementen har skett – men att agerandet är uttryck för dåligt omdöme.

Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group, kommenterar:
– Även om granskningen visar att Ola inte begått några lagöverträdelser så har hans agerande påverkat förtroendet för bolaget och honom själv negativt. Med de utmaningar bolaget står inför medför förändringen att vi nu kan fortsätta fokusera på att utveckla ett starkare bolag, där lönsamhet och stabilitet är prioriterade områden.

Ola Serneke fortsätter dock som ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest.

Jan C Johansson:
– Den genomförda förändringen tillförsäkrar en fortsatt stark utveckling av bolaget och bidrar till att stärka bolagets förtroende hos kunder, ägare och anställda. Beslutet betyder att Ola Serneke lämnar som vd och koncernchef för att fortsätta rikta sitt fokus mot affärsområdet Serneke Invest där han kommer att fortsätta skapa värde genom att driva stadsutveckling och en hållbar samhällsbyggnad.

Michael Berglin, vice vd i Serneke Group, blir tillförordnad vd och koncernchef.

Enligt GP visar utredningen, som advokat Björn Riese tagit fram, att Ola Serneke inte bara skrivit inlägg på Placeras aktieforum utan även på Dagens Industris forum Börssnack.

– Ja, jag gjorde 14 inlägg där. Det är de två forum jag förekommer. Granskningen tar upp alla inlägg som jag över huvud taget gjort sedan bolaget börsnoterades, för att det inte ska råda tvivel om att jag inte gjort något olagligt, säger Ola Serneke till GP.

På tidningens fråga om varför vd:n började skriva inläggen säger han:

–Det började med att en anställd kommenterade det här när jag var ute på en arbetsplats och tyckte att det var för många som skrev saker som inte stämde. Det är ungefär som om ens familj blir påhoppad, man vill försvara det som man startade en gång i tiden, 2002. Då började jag svara på forumet helt enkelt. Jag började svara med det som var känt och sant om bolaget.

Hur lämpligt var det att göra inläggen, undrar tidningen:
– Det är ju olämpligt, jag har förklarat för våra anställda att det inte var smart. Jag har bett om ursäkt och avgår nu som vd också. Det var ju ingen bra grej.

Förändringarna i bolagets ledning sker med omedelbar verkan.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan