Nya Ursus redo följa upp stora Arken-köpet

Ursus var den smått hemliga köparen till den stora Postnord-fastigheten i Solna, allmänt kallad Arken, i april för drygt 1,5 miljarder kronor. Fastighetsvärlden kan nu berätta vilka som finns bakom bolaget och hur framtidsplanerna ner ut.

Ursus Real Estate Management AS är en Norgebaserad fondförvaltare som etablerades i början av 2020. Bolaget leds av Fredrik Steinum och Fredrik Kumlin. Så här kommenterar de premiärköpet:

– Vi har alltid gillat Arken. Det är en fastighet av högsta kvalitet och den ger många möjligheter. Den ligger dessutom i ett intressant utvecklingsområde, säger Fredrik Steinum.

– Det finns en stark existerande hyresgäst och samtidigt kan vi titta efter nya uthyrningsmöjligheter och även se hur vi kan skapa ytterligare uthyrbar yta, säger Kumlin.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Postnords hyreskontrakt löper till 2026 och att bolaget sedan tidigare försökt hyra ut stora ytor på andrahandsmarknaden och även öppnat för att flytta därifrån med motiveringen att det är ”för stort och för fint”.

Utöver köpet av Arken i Solna har Ursus medverkat i en kreditfinansiering och är nu nära sin tredje transaktion.

Fredrik Steinum var tidigare ansvarig för nordiska fastighetsinvesteringar på amerikanska H.I.G Capital, där han var inblandad i fastighetstransaktioner med ett totalvärde på över 20 miljarder kronor. Fredrik Kumlin var tidigare managing director för Meyer Bergman, där han varit inblandad i mer än 20 fastighetstransaktioner med ett totalvärde för över motsvarande 20 miljarder kronor. Både Steinum och Kumlin har lång erfarenhet av aktiv förvaltning, har levererat en historiskt stark avkastning åt sina tidigare uppdragsgivare.

– Vi är väldigt positiva till Norden och ser många investeringsmöjligheter inom olika segment. Fokus är att vi ska skapa fastighetsvärden, säger Fredrik Steinum.

Bolaget investerar i value-add projekt i de nordiska huvudstäderna samt Göteborg, med fokus på aktiv förvaltning. Genom tät dialog med hyresgäster samt strategiska investeringar i fastigheterna ämnar Ursus att öka kapitalvärdet och således skapa en attraktiv avkastning för sina investerare på tre till fem års sikt. Fokuset blir i första hand på kontor och logistikfastigheter men fonden ser även intressanta möjligheter inom andra segment, exempelvis bostäder, blandfastigheter och industri.

Ursus (som för övrigt betyder björn på latin) räknar med att resa totalt ungefär 2 miljarder kronor till fonden och stängning är planerad till halvårsskiftet 2021. Kapitalet kommer från institutionella investerare och rika privatpersoner. För det planerar Ursus investera för cirka 4–5 miljarder kronor.

Ursus ägs av Arctic Securities och Fredrik Steinum. Fondens investeringsbeslut och styre är helt oberoende av Arctic Securities, men har tillgång till och drar nytta av Arctics omfattande utbud av tjänster inom fastighet och finans.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan