Nya Ursus redo följa upp stora Arken-köpet

Ursus var den smått hemliga köparen till den stora Postnord-fastigheten i Solna, allmänt kallad Arken, i april för drygt 1,5 miljarder kronor. Fastighetsvärlden kan nu berätta vilka som finns bakom bolaget och hur framtidsplanerna ner ut.

Ursus Real Estate Management AS är en Norgebaserad fondförvaltare som etablerades i början av 2020. Bolaget leds av Fredrik Steinum och Fredrik Kumlin. Så här kommenterar de premiärköpet:

– Vi har alltid gillat Arken. Det är en fastighet av högsta kvalitet och den ger många möjligheter. Den ligger dessutom i ett intressant utvecklingsområde, säger Fredrik Steinum.

– Det finns en stark existerande hyresgäst och samtidigt kan vi titta efter nya uthyrningsmöjligheter och även se hur vi kan skapa ytterligare uthyrbar yta, säger Kumlin.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Postnords hyreskontrakt löper till 2026 och att bolaget sedan tidigare försökt hyra ut stora ytor på andrahandsmarknaden och även öppnat för att flytta därifrån med motiveringen att det är ”för stort och för fint”.

Utöver köpet av Arken i Solna har Ursus medverkat i en kreditfinansiering och är nu nära sin tredje transaktion.

Fredrik Steinum var tidigare ansvarig för nordiska fastighetsinvesteringar på amerikanska H.I.G Capital, där han var inblandad i fastighetstransaktioner med ett totalvärde på över 20 miljarder kronor. Fredrik Kumlin var tidigare managing director för Meyer Bergman, där han varit inblandad i mer än 20 fastighetstransaktioner med ett totalvärde för över motsvarande 20 miljarder kronor. Både Steinum och Kumlin har lång erfarenhet av aktiv förvaltning, har levererat en historiskt stark avkastning åt sina tidigare uppdragsgivare.

– Vi är väldigt positiva till Norden och ser många investeringsmöjligheter inom olika segment. Fokus är att vi ska skapa fastighetsvärden, säger Fredrik Steinum.

Bolaget investerar i value-add projekt i de nordiska huvudstäderna samt Göteborg, med fokus på aktiv förvaltning. Genom tät dialog med hyresgäster samt strategiska investeringar i fastigheterna ämnar Ursus att öka kapitalvärdet och således skapa en attraktiv avkastning för sina investerare på tre till fem års sikt. Fokuset blir i första hand på kontor och logistikfastigheter men fonden ser även intressanta möjligheter inom andra segment, exempelvis bostäder, blandfastigheter och industri.

Ursus (som för övrigt betyder björn på latin) räknar med att resa totalt ungefär 2 miljarder kronor till fonden och stängning är planerad till halvårsskiftet 2021. Kapitalet kommer från institutionella investerare och rika privatpersoner. För det planerar Ursus investera för cirka 4–5 miljarder kronor.

Ursus ägs av Arctic Securities och Fredrik Steinum. Fondens investeringsbeslut och styre är helt oberoende av Arctic Securities, men har tillgång till och drar nytta av Arctics omfattande utbud av tjänster inom fastighet och finans.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan