Nya t-banan i Arenastaden flyttas – se kartor

Dödsstöt för station vid Hagalunds industriområde? De tidigare presenterade idéerna för det utbyggda tunnelbanenätet i Stockholm har visat sig bli dyr, typ 3,5 miljarder dyrare än tidigare beräkning. Nu presenteras nya förslag på speciellt stationslösningar och nya lägen för en del av de nya stationerna.

Störst geografisk förändring blir det för den nya planerade stationen i Arenastaden, Solna. Där var ursprungstanken att den norra uppgången skulle ligga vid Mall of Scandinavia och med en direkt närhet till Friends Arena. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att utredarna upptäckt att en station där skulle bli rejält mycket dyrare på grund av all lera (det var egentligen välkänt redan från bygget av Friends). Nu byggs den i stället en bit därifrån, i berg.

En av uppgångarna hamnar nu istället vid korsningen Dalvägen/Pyramidvägen och den andra i bostadsområdet Hagalund på andra sidan Frösundaleden. Den lösningen bedöms göra det delprojektet 700 miljoner kronor billigare.

Fabege har tidigare betalat 100 miljoner kronor för att bidra till finansieringen av en station i Arenastaden (läs mer här). Bolaget är ingen jätteförlorare på den nya stationsläget. Några av hyresgästerna bolagets färdigutvecklade fastigheter får något längre till en uppgång. Men flera av de fastigheter som återstår för bolaget att utveckla ligger i direkt anslutning till uppgången vid Dalvägen/Pyramidvägen.

Skanska har lagt 65 miljoner kronor för att bidra till stationen där (läs mer här). Bolaget har nyligen gått igång med kontorsprojektet Solna United om 35.000 kvm (läs mer här) på andra sidan pendeltågsstationen.

För Unibail-Rodamco som äger Mall of Scandinavia så är den nya placeringen ett mindre bakslag. Istället för en uppgång direkt vid Stjärntorget, köpcentrets norra ingång, blir det nu istället en bit promenad för besökare.

– Vi har gjort ett gediget arbete och verkligen vänt på alla stenar och prövat och omprövat alla lösningar. Det var viktigt att göra detta inför byggstarten och att vi har tagit fram så många bra lösningar att utbyggnaden nu ryms inom det avtal vi har med staten och kommunerna, säger Mårten Frumerie, chef för landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Den mer sydliga placeringen skulle även kunna vara dödsstöten för de förhoppningar som finns om en tunnelbanestation vid Hagalunds industriområde/Solnavägen. Där har fastighetsägarna Humlegården (som äger stora delar av det tidigare industriområdet, läs mycket mer om framtidsplanerna här) och Vasakronan (som äger kontorshuset Solna Access) ställt sig bakom planerna på en ny station i området där. Nu är risken att avståndet till Arenastadens station i Hagalunds bostadsområde blir för kort, även om det är ett berg mellan.

Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL
Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL

Läs mer om förändringarna vid andra stationer i DN och i Stockholmdirekt.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-22

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bytesaffär om 5,2 miljarder

Jätteaffär mellan familjeägt bolag och börsbolag.

Klövern köper för 633 miljoner i Kista

Oväntad hyresgäst fyllde upp efter att Ericsson flyttat.

Snabbmatskedja siktar högt

Vill gå från 8 restauranger till upp emot 50 på några år.

Laddar för satsning vid MoS

Planerar att utnyttja en byggrätt som funnits länge.

Areim vill bygga högt bredvid DN-skrapan

Förslaget innebär att 16.000 kvadratmeter kontorslokaler tillförs.

Han tar över som vd i Zengun

Byggföretaget Zenguns nuvarande vd, tillika grundare, Ulf Jonsson lämnar vd-posten den 1 februari. Styrelsen har nu utsett hans efterträdare.

Volvohus sålt för nästan 1,5 mdr

Stor transaktion i Västsverige.

Kan bli ny bostadsminister

Mycket taktik. FV synar möjligheterna. Branschens favorit fortsätter att säga nej.

Skanskas succéhus nästan fullt

Hyr ut 4.400 kvm till bolag som lämnar kanonläge i city.

Thon och H&M tecknar sju avtal

Klädkedjan utökar och nyetablerar i fem köpcentrum

Ahlsell flyttar HK till Marievik

Lämnar förhyrning hos Vasakronan.

Jätteförsäljning av logistik väntas

En av Sveriges största affärer i segmentet någonsin är under uppsegling.

Bildextra: Så blir Jubileumshuset i Hagastaden

24 våningar hög byggnad blir porten till Stockholm vid Norrtull. Se flera bilder.

Norskt bolag säljer två hotell

Ett hotell i Malmö och ett i Göteborg får ny ägare.

Tillbaka till förstasidan