Nya t-banan i Arenastaden flyttas – se kartor

Dödsstöt för station vid Hagalunds industriområde? De tidigare presenterade idéerna för det utbyggda tunnelbanenätet i Stockholm har visat sig bli dyr, typ 3,5 miljarder dyrare än tidigare beräkning. Nu presenteras nya förslag på speciellt stationslösningar och nya lägen för en del av de nya stationerna.

Störst geografisk förändring blir det för den nya planerade stationen i Arenastaden, Solna. Där var ursprungstanken att den norra uppgången skulle ligga vid Mall of Scandinavia och med en direkt närhet till Friends Arena. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att utredarna upptäckt att en station där skulle bli rejält mycket dyrare på grund av all lera (det var egentligen välkänt redan från bygget av Friends). Nu byggs den i stället en bit därifrån, i berg.

En av uppgångarna hamnar nu istället vid korsningen Dalvägen/Pyramidvägen och den andra i bostadsområdet Hagalund på andra sidan Frösundaleden. Den lösningen bedöms göra det delprojektet 700 miljoner kronor billigare.

Fabege har tidigare betalat 100 miljoner kronor för att bidra till finansieringen av en station i Arenastaden (läs mer här). Bolaget är ingen jätteförlorare på den nya stationsläget. Några av hyresgästerna bolagets färdigutvecklade fastigheter får något längre till en uppgång. Men flera av de fastigheter som återstår för bolaget att utveckla ligger i direkt anslutning till uppgången vid Dalvägen/Pyramidvägen.

Skanska har lagt 65 miljoner kronor för att bidra till stationen där (läs mer här). Bolaget har nyligen gått igång med kontorsprojektet Solna United om 35.000 kvm (läs mer här) på andra sidan pendeltågsstationen.

För Unibail-Rodamco som äger Mall of Scandinavia så är den nya placeringen ett mindre bakslag. Istället för en uppgång direkt vid Stjärntorget, köpcentrets norra ingång, blir det nu istället en bit promenad för besökare.

– Vi har gjort ett gediget arbete och verkligen vänt på alla stenar och prövat och omprövat alla lösningar. Det var viktigt att göra detta inför byggstarten och att vi har tagit fram så många bra lösningar att utbyggnaden nu ryms inom det avtal vi har med staten och kommunerna, säger Mårten Frumerie, chef för landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Den mer sydliga placeringen skulle även kunna vara dödsstöten för de förhoppningar som finns om en tunnelbanestation vid Hagalunds industriområde/Solnavägen. Där har fastighetsägarna Humlegården (som äger stora delar av det tidigare industriområdet, läs mycket mer om framtidsplanerna här) och Vasakronan (som äger kontorshuset Solna Access) ställt sig bakom planerna på en ny station i området där. Nu är risken att avståndet till Arenastadens station i Hagalunds bostadsområde blir för kort, även om det är ett berg mellan.

Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL
Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL

Läs mer om förändringarna vid andra stationer i DN och i Stockholmdirekt.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-22

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan