Nya t-banan i Arenastaden flyttas – se kartor

Dödsstöt för station vid Hagalunds industriområde? De tidigare presenterade idéerna för det utbyggda tunnelbanenätet i Stockholm har visat sig bli dyr, typ 3,5 miljarder dyrare än tidigare beräkning. Nu presenteras nya förslag på speciellt stationslösningar och nya lägen för en del av de nya stationerna.

Störst geografisk förändring blir det för den nya planerade stationen i Arenastaden, Solna. Där var ursprungstanken att den norra uppgången skulle ligga vid Mall of Scandinavia och med en direkt närhet till Friends Arena. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att utredarna upptäckt att en station där skulle bli rejält mycket dyrare på grund av all lera (det var egentligen välkänt redan från bygget av Friends). Nu byggs den i stället en bit därifrån, i berg.

En av uppgångarna hamnar nu istället vid korsningen Dalvägen/Pyramidvägen och den andra i bostadsområdet Hagalund på andra sidan Frösundaleden. Den lösningen bedöms göra det delprojektet 700 miljoner kronor billigare.

Fabege har tidigare betalat 100 miljoner kronor för att bidra till finansieringen av en station i Arenastaden (läs mer här). Bolaget är ingen jätteförlorare på den nya stationsläget. Några av hyresgästerna bolagets färdigutvecklade fastigheter får något längre till en uppgång. Men flera av de fastigheter som återstår för bolaget att utveckla ligger i direkt anslutning till uppgången vid Dalvägen/Pyramidvägen.

Skanska har lagt 65 miljoner kronor för att bidra till stationen där (läs mer här). Bolaget har nyligen gått igång med kontorsprojektet Solna United om 35.000 kvm (läs mer här) på andra sidan pendeltågsstationen.

För Unibail-Rodamco som äger Mall of Scandinavia så är den nya placeringen ett mindre bakslag. Istället för en uppgång direkt vid Stjärntorget, köpcentrets norra ingång, blir det nu istället en bit promenad för besökare.

– Vi har gjort ett gediget arbete och verkligen vänt på alla stenar och prövat och omprövat alla lösningar. Det var viktigt att göra detta inför byggstarten och att vi har tagit fram så många bra lösningar att utbyggnaden nu ryms inom det avtal vi har med staten och kommunerna, säger Mårten Frumerie, chef för landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Den mer sydliga placeringen skulle även kunna vara dödsstöten för de förhoppningar som finns om en tunnelbanestation vid Hagalunds industriområde/Solnavägen. Där har fastighetsägarna Humlegården (som äger stora delar av det tidigare industriområdet, läs mycket mer om framtidsplanerna här) och Vasakronan (som äger kontorshuset Solna Access) ställt sig bakom planerna på en ny station i området där. Nu är risken att avståndet till Arenastadens station i Hagalunds bostadsområde blir för kort, även om det är ett berg mellan.

Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL
Så här planeras de två stationsuppgångarna enligt det senaste förslaget. Se det tidigare förslaget till höger. Karta: SLL/SL

Läs mer om förändringarna vid andra stationer i DN och i Stockholmdirekt.

Fastighetsvärlden Idag 2016-06-22

Fler Nyheter från förstasidan

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Grönblå styret vill ha fler kontor i söderort

Laddplatser för elbilar, kollektivboenden och övervakningskameror är några av punkterna i budgetförslaget för Stockholms stad.

Tillbaka till förstasidan