Så här kan nya höghuset vid Centralen se ut

Nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med fyra ihopbyggda hus – Hotell och bostäder.Under tisdagen presenterade Stockholms stad och Jernhusen tillsammans det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station mitt i city när Citybanan står färdig 2017. Gestaltningen har bearbetats efter de synpunkter som inkom i samband med detaljplanesamrådet. Jernhusen räknar med att riva de byggnader som idag står kvar på området i början av 2013. Går processen smärtfritt räknar bolaget att den nya byggnaden står helt klar till 2016/2017, alltså när Citybanan öppnar.

Station Stockholm City kommer knyta ihop pendeltrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar på Stockholms Centralstation och blir dessutom en ny entré till Stockholm City. Ambitionen är att skapa ett attraktivt stationsområde som blir levande och tryggt för boende, resenärer och besökare i området.

Fastigheten kommer framöver bestå av tre gemensamma våningsplan för stationsbruk samt fyra byggnader ovanför som är något åtskilda och olika höga (se bilder nedan). De resterande ytorna ska bli hotell och bostadsytor. Scandic som idag driver hotell i fastigheten kommer även att vara operatör i den nya fastigheten. Antalet bostäder ska bli cirka 25 och placeras i ostligt läge, högt upp. Den högsta av de fyra byggnaderna blir, enligt förslaget, 16 våningar. Höjden motsvarar 62 meter, jämfört med 43 meters höjd för byggnaden som står där idag.

– Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Stockholmarna kommer få en byggnad att vara stolta över. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Förslaget kommer med stor sannolikhet väcka politisk diskussion. Redan några minuter efter att förslaget presenterats protesterade Folkpartiet i Stockholm:

– Det är anmärkningsvärt att förslaget kommer tillbaka från plansamrådet med så stora förändringar. Folkpartiet har redan tidigare sagt nej till detaljplanen för nya kvarteret Orgelpipan 6. Det är ett undermåligt förslag att bygga tre höghus där det högsta blir lika högt som en Hötorgsskrapa som förstör sikten framför Klara kyrka, säger Björn Ljung (FP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-05

 

Den högsta byggnaden blir i hörnet mot Åhléns på Klarabergsgatan. Den ska enligt förslaget bli 16 våningar hög.
De fyra huskropparna ska fyllas med hotell och bostäder. De tre nedersta våningarna blir gemensamma för stationsbruk.
Jernhusen blir byggherre och Scandic kommer att driva hotellytorna. Fastigheten ligger mittemot huvudingången till Centralstationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

65 procent av det beviljade hyresstödet går till NK

Lista över vilka fastighetsägare och hyresgäster som fått stöd hittills.

Svenska bröder säljer för 400 mkr i Hamburg

38 procent över värderingen från årsskiftet. Köpt i en portföljaffär 2017. Läs om hur beståndet ser ut idag.

Uppgift: Björkegren mördades och dumpades i Nynäshamn

Investerade tungt i fastigheter och hade en förmögenhet på 2,5 miljarder kronor.

Ånäs om att kunderna hittat åter – och om en ny satsning

Atrium Ljungbergs vd om ett händelserikt första halvår.

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Bekräftat: Amazon har påbörjat lansering

Ett officiellt pressmeddelande har kommit från den amerikanska jätten. Har 40 procent av marknaden i Tyskland.

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

Tillbaka till förstasidan