Så här kan nya höghuset vid Centralen se ut

Nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med fyra ihopbyggda hus – Hotell och bostäder.Under tisdagen presenterade Stockholms stad och Jernhusen tillsammans det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station mitt i city när Citybanan står färdig 2017. Gestaltningen har bearbetats efter de synpunkter som inkom i samband med detaljplanesamrådet. Jernhusen räknar med att riva de byggnader som idag står kvar på området i början av 2013. Går processen smärtfritt räknar bolaget att den nya byggnaden står helt klar till 2016/2017, alltså när Citybanan öppnar.

Station Stockholm City kommer knyta ihop pendeltrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar på Stockholms Centralstation och blir dessutom en ny entré till Stockholm City. Ambitionen är att skapa ett attraktivt stationsområde som blir levande och tryggt för boende, resenärer och besökare i området.

Fastigheten kommer framöver bestå av tre gemensamma våningsplan för stationsbruk samt fyra byggnader ovanför som är något åtskilda och olika höga (se bilder nedan). De resterande ytorna ska bli hotell och bostadsytor. Scandic som idag driver hotell i fastigheten kommer även att vara operatör i den nya fastigheten. Antalet bostäder ska bli cirka 25 och placeras i ostligt läge, högt upp. Den högsta av de fyra byggnaderna blir, enligt förslaget, 16 våningar. Höjden motsvarar 62 meter, jämfört med 43 meters höjd för byggnaden som står där idag.

– Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Stockholmarna kommer få en byggnad att vara stolta över. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Förslaget kommer med stor sannolikhet väcka politisk diskussion. Redan några minuter efter att förslaget presenterats protesterade Folkpartiet i Stockholm:

– Det är anmärkningsvärt att förslaget kommer tillbaka från plansamrådet med så stora förändringar. Folkpartiet har redan tidigare sagt nej till detaljplanen för nya kvarteret Orgelpipan 6. Det är ett undermåligt förslag att bygga tre höghus där det högsta blir lika högt som en Hötorgsskrapa som förstör sikten framför Klara kyrka, säger Björn Ljung (FP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-05

 

Den högsta byggnaden blir i hörnet mot Åhléns på Klarabergsgatan. Den ska enligt förslaget bli 16 våningar hög.
De fyra huskropparna ska fyllas med hotell och bostäder. De tre nedersta våningarna blir gemensamma för stationsbruk.
Jernhusen blir byggherre och Scandic kommer att driva hotellytorna. Fastigheten ligger mittemot huvudingången till Centralstationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

Tillbaka till förstasidan