Så här kan nya höghuset vid Centralen se ut

Nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med fyra ihopbyggda hus – Hotell och bostäder.Under tisdagen presenterade Stockholms stad och Jernhusen tillsammans det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station mitt i city när Citybanan står färdig 2017. Gestaltningen har bearbetats efter de synpunkter som inkom i samband med detaljplanesamrådet. Jernhusen räknar med att riva de byggnader som idag står kvar på området i början av 2013. Går processen smärtfritt räknar bolaget att den nya byggnaden står helt klar till 2016/2017, alltså när Citybanan öppnar.

Station Stockholm City kommer knyta ihop pendeltrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar på Stockholms Centralstation och blir dessutom en ny entré till Stockholm City. Ambitionen är att skapa ett attraktivt stationsområde som blir levande och tryggt för boende, resenärer och besökare i området.

Fastigheten kommer framöver bestå av tre gemensamma våningsplan för stationsbruk samt fyra byggnader ovanför som är något åtskilda och olika höga (se bilder nedan). De resterande ytorna ska bli hotell och bostadsytor. Scandic som idag driver hotell i fastigheten kommer även att vara operatör i den nya fastigheten. Antalet bostäder ska bli cirka 25 och placeras i ostligt läge, högt upp. Den högsta av de fyra byggnaderna blir, enligt förslaget, 16 våningar. Höjden motsvarar 62 meter, jämfört med 43 meters höjd för byggnaden som står där idag.

– Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Stockholmarna kommer få en byggnad att vara stolta över. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Förslaget kommer med stor sannolikhet väcka politisk diskussion. Redan några minuter efter att förslaget presenterats protesterade Folkpartiet i Stockholm:

– Det är anmärkningsvärt att förslaget kommer tillbaka från plansamrådet med så stora förändringar. Folkpartiet har redan tidigare sagt nej till detaljplanen för nya kvarteret Orgelpipan 6. Det är ett undermåligt förslag att bygga tre höghus där det högsta blir lika högt som en Hötorgsskrapa som förstör sikten framför Klara kyrka, säger Björn Ljung (FP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-05

 

Den högsta byggnaden blir i hörnet mot Åhléns på Klarabergsgatan. Den ska enligt förslaget bli 16 våningar hög.
De fyra huskropparna ska fyllas med hotell och bostäder. De tre nedersta våningarna blir gemensamma för stationsbruk.
Jernhusen blir byggherre och Scandic kommer att driva hotellytorna. Fastigheten ligger mittemot huvudingången till Centralstationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan