Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura. Fastigheten Vapnet 3 i Eskilstuna ingår i det förvärvade beståndet.

Nrep i storaffär för 5 miljarder

Nreps dotterbolag Altura, inriktat på samhällsfastigheter, förvärvar 22 fastigheter till ett värde av nära fem miljarder kronor från Vectura.

Real rådgav NREP Altura vid förvärvet av fastigheterna.

Altura växlar upp sitt fastighetsbestånd inriktat mot äldreomsorg rejält till att nu omfatta drygt 3.000 lägenheter fördelade på 60 fastigheter med ett fastighetsvärde om cirka 14 miljarder. Därmed är man en av landets största ägare och förvaltare av moderna omsorgsfastigheter.

Det aktuella förvärvet från Vectura med fastigheter för nära fem miljarder är den enskilt största transaktionen för äldreboenden som har gjorts i Sverige. Det är dessutom den hittills i år näst största fastighetstransaktionen i Sverige.

Nordanö har varit rådgivare till Vectura i affären som även haft Skierfe som juridisk rådgivare. Nrep har använt Real Advokatbyrå som legal rådgivare, Svalner som finansiell och skattemässig rådgivare samt Tjuren Projektpartner och Structor som tekniska och hållbarhetsmässiga rådgivare i denna transaktion.

– Detta är en unik möjlighet och ett välförvaltat bestånd som vi är glada att kunna ta tillvara på och vidareutveckla. Det här bekräftar vår strategi att fortsätta investera i Altura och vara en stabil partner för att fortsätta lösa utmaningar inom äldreomsorgen. Vi ser stora möjligheter för både förvärv och nyutveckling nu när marknaden är avvaktande, säger Carl-Adam von Schéele, Investment Director, Nrep.

Portföljen började att byggas upp av Vecturas bolag Näckström för tio år sedan och det var då en strategi för att stödja vård- och omsorgsföretaget Aleris verksamhet. Aleris ägdes av Investor, som även är ägare till Vectura. Sedan dess har Investor avvecklat innehavet i Aleris. Portföljen utvecklades till större delen genom nyproduktion.

– Då omsorgsfastigheter inte längre utgör en central del i vår strategi bedömer vi att portföljen får bättre förutsättningar att fortsätta att utvecklas med en annan ägare aktiv inom segmentet. Vi känner oss mycket trygga med Nreps verksamhet Altura, en etablerad aktör inom samhällsfastigheter, som ny och långsiktig förvaltare och utvecklare av dessa fina fastigheter, säger Vecturas vd Joel Ambré.

Portföljen omfattar 22 fastigheter, varav 20 äldreboenden, varav ett på projektstadiet, och 2 förskolor med en total uthyrningsbar yta om 99.500 kvm. Den totala bedömda hyresintäkten för beståndet uppgår till 250 miljoner kronor i 2023 års hyresvärde.

Fastigheterna är belägna i 18 kommuner i Stockholm, Mälardalen, Dalarna samt södra och västra Sverige. Majoriteten av fastigheterna är byggda mellan 2018–2022 och erbjuder goda förutsättningar för att driva kvalitativ och modern omsorg.

– Vi är mycket glada över att förvärva denna portfölj som är i linje med vår strategi att äga, utveckla och förvalta hållbara samhällsfastigheter där vi skapar rum för möjligheter. Nu kan vi erbjuda skräddarsydda vårdboenden där användaren är i fokus på fler platser i Sverige. Vi ser fram emot ett fördjupat och långsiktigt samarbete med såväl nya offentliga som privata hyresgäster som driver högkvalitativ omsorg för äldre i fastigheterna, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef, Altura.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan