Det nya hotellet till vänster. Till höger syns Swedavias vision för området, med bland annat nya kontorsbyggnader. Illustrationer: BAU.

Norsk duo miljardköper nytt storhotell på Arlanda

Swedavia har på tre år sålt hotell på Arlanda för 2,4 miljarder i två affärer. Senast att avyttras är det nya Comforthotellet som håller på att byggas. Två norska bolag köper det för 1,3 miljarder kronor.

Swedavia säljer det nya Comforthotellet som är under uppförande på Arlanda och som ligger nära det nya Clarionhotellet och Sky City.

Köper gör de norska bolagen Wenaasgruppen och O.G. Ottersland. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor. Reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 miljoner kronor.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma var rådgivare till säljaren. Pareto Securities och Maqs Advokatbyrå var rådgivare till köparen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden inkom ett tiotal bud – varav merparten från svenska investerare, bland annat institutioner.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Hotellet omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell.

Sommaren 2014 sålde Swedavia Clarionhotellet på Arlanda, innehållande 414 rum och en med  total uthyrningsbar area om 21.886 kvm, till SPP för drygt 1,1 miljard kronor, läs mer här. Swedavia har även ett projektstartat hotell på Landvetter där man skrivit ett hyresavtal med Scandic. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden räknar Swedavia med att starta försäljningsprocessen där under första halvåret 2018.

Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia:

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury.

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10.407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder NOK. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O G Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder NOK med en uthyrbar area om cirka 138.000 kvm. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Värvar vd från konkurrent

Värvas från främsta konkurrenten.

Forum köper värderingsbolag

”Kulturellt är det här en perfekt matchningen”.

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Tillbaka till förstasidan