Det nya hotellet till vänster. Till höger syns Swedavias vision för området, med bland annat nya kontorsbyggnader. Illustrationer: BAU.

Norsk duo miljardköper nytt storhotell på Arlanda

Swedavia har på tre år sålt hotell på Arlanda för 2,4 miljarder i två affärer. Senast att avyttras är det nya Comforthotellet som håller på att byggas. Två norska bolag köper det för 1,3 miljarder kronor.

Swedavia säljer det nya Comforthotellet som är under uppförande på Arlanda och som ligger nära det nya Clarionhotellet och Sky City.

Köper gör de norska bolagen Wenaasgruppen och O.G. Ottersland. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor. Reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 miljoner kronor.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma var rådgivare till säljaren. Pareto Securities och Maqs Advokatbyrå var rådgivare till köparen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden inkom ett tiotal bud – varav merparten från svenska investerare, bland annat institutioner.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Hotellet omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell.

Sommaren 2014 sålde Swedavia Clarionhotellet på Arlanda, innehållande 414 rum och en med  total uthyrningsbar area om 21.886 kvm, till SPP för drygt 1,1 miljard kronor, läs mer här. Swedavia har även ett projektstartat hotell på Landvetter där man skrivit ett hyresavtal med Scandic. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden räknar Swedavia med att starta försäljningsprocessen där under första halvåret 2018.

Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia:

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury.

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10.407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder NOK. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O G Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder NOK med en uthyrbar area om cirka 138.000 kvm. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

Fler Nyheter från förstasidan

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Tillbaka till förstasidan