Det nya hotellet till vänster. Till höger syns Swedavias vision för området, med bland annat nya kontorsbyggnader. Illustrationer: BAU.

Norsk duo miljardköper nytt storhotell på Arlanda

Swedavia har på tre år sålt hotell på Arlanda för 2,4 miljarder i två affärer. Senast att avyttras är det nya Comforthotellet som håller på att byggas. Två norska bolag köper det för 1,3 miljarder kronor.

Swedavia säljer det nya Comforthotellet som är under uppförande på Arlanda och som ligger nära det nya Clarionhotellet och Sky City.

Köper gör de norska bolagen Wenaasgruppen och O.G. Ottersland. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor. Reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 miljoner kronor.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma var rådgivare till säljaren. Pareto Securities och Maqs Advokatbyrå var rådgivare till köparen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden inkom ett tiotal bud – varav merparten från svenska investerare, bland annat institutioner.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Hotellet omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell.

Sommaren 2014 sålde Swedavia Clarionhotellet på Arlanda, innehållande 414 rum och en med  total uthyrningsbar area om 21.886 kvm, till SPP för drygt 1,1 miljard kronor, läs mer här. Swedavia har även ett projektstartat hotell på Landvetter där man skrivit ett hyresavtal med Scandic. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden räknar Swedavia med att starta försäljningsprocessen där under första halvåret 2018.

Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia:

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury.[related-posts posttype=”post” align=”right”]

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10.407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder NOK. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O G Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder NOK med en uthyrbar area om cirka 138.000 kvm. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

En färsk undersökning från Propstreet visar vad investerarna tror om hyresutvecklingen, yielden och vakanser. Många tror även att återhämtningen dröjer länge.

Bekräftar: Han köpte högst upp för 66 miljoner

Läs om den stora lägenheten – och köparens kommentar. Bygget har dock bromsats in.

Fastighetsägarna ger stödpaketet tummen upp

”Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd.”

Tvist: CA Fastigheter överklagar kommunens förslag

”Vi vill undvika framtida problem när vi ansöker o bygglov.”

Regeringen avsätter 5 miljarder för sänkta lokalhyror

UPPDATERAD: Per Bolund: ”Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa.”

Tillbaka till förstasidan