Det nya hotellet till vänster. Till höger syns Swedavias vision för området, med bland annat nya kontorsbyggnader. Illustrationer: BAU.

Norsk duo miljardköper nytt storhotell på Arlanda

Swedavia har på tre år sålt hotell på Arlanda för 2,4 miljarder i två affärer. Senast att avyttras är det nya Comforthotellet som håller på att byggas. Två norska bolag köper det för 1,3 miljarder kronor.

Swedavia säljer det nya Comforthotellet som är under uppförande på Arlanda och som ligger nära det nya Clarionhotellet och Sky City.

Köper gör de norska bolagen Wenaasgruppen och O.G. Ottersland. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor. Reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 miljoner kronor.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma var rådgivare till säljaren. Pareto Securities och Maqs Advokatbyrå var rådgivare till köparen.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden inkom ett tiotal bud – varav merparten från svenska investerare, bland annat institutioner.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Hotellet omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20.000 kvm och 14 våningar och blir därmed Nordens största flygplatshotell.

Sommaren 2014 sålde Swedavia Clarionhotellet på Arlanda, innehållande 414 rum och en med  total uthyrningsbar area om 21.886 kvm, till SPP för drygt 1,1 miljard kronor, läs mer här. Swedavia har även ett projektstartat hotell på Landvetter där man skrivit ett hyresavtal med Scandic. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden räknar Swedavia med att starta försäljningsprocessen där under första halvåret 2018.

Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia:

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet ”affordable luxury.

Wenaasgruppen är ett familjebolag som äger 24 hotell med totalt 10.407 rum. Bolagets totala fastighetsbestånd har ett värde om cirka 19 miljarder NOK. Wenaasgruppen fokuserar på stora hotell i större städer och på flygplatser i norra Europa och Ryssland. Bolaget äger flygplatshotell i Oslo, Köpenhamn, Moskva och St Petersburg.

O G Ottersland är ett familjebolag som äger fastigheter inom hotell, kontor och köpcentrum. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 4 miljarder NOK med en uthyrbar area om cirka 138.000 kvm. Bolaget äger sedan tidigare två flygplatshotell på Oslo Gardemoen.

Fler Nyheter från förstasidan

Rockad i SBB:s ledning – trio får vice vd-titel

Batljans nästa drag för att nå höga målet.

Nu tar de över 165 miljarder

”Jag ser fram emot att leda Nordens största noterade kommersiella fastighetsbolag”. Läs FV:s intervju med Biljana Pehrsson.

Han tar över Blackrock i Sverige

Har stor rutin av internationella aktörer.

Coworkingjätten hyr helt hus på Sveavägen

5.800 kvm i kvarter som under flera år förändrats för att möta framtiden.

Skanska byggstartar 7.500 kvm

Varje kontorshyresgäst får en egen balkong.

Årets Affärsrådgivare 2021: Här är de 5 högst rankade

FV kan berätta vilka 5 affärskonsulter som har fått högst poäng.

Öppnar när Starbucks lagt ner på partygatan

Kaffejätten bröt hyreskontraktet.

Skanska siktar på 12–18 miljarder

Läs om planerna för den nya nya verksamheten. FV listar potentiella fastigheter.

SLP köper nytt för 250 mkr

Säljaren blir ny delägare i börskandidaten.

Nuveen snabbt stora på storage i Sverige

Två raider under några få veckor ger dem framskjuten position.

AXA köper hela 515.000 kvm

En av årets största affärer. FV bedömer priset. Läs om vad som ingår i transaktionen.

Stureplansgruppen och Balder i nytt samarbete om Lifestylehotell

Siktar på Lifestylehotell med fokus på bo, äta och producera musik

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Tillbaka till förstasidan