Niam förvärvar en nybyggd Volvofastighet på Torslanda i Göteborg. Foto: NIam

Niam rullar in nytt kontorshus för 870 miljoner

Torslanda Property Investment, med Sagax och Nyfosa som storägare, avyttrar fastigheten  Sörred 7:31 på Hisingen i Göteborg till Niam. Kontorsfastigheten byggdes 2017 och är fullt uthyrd till Volvo Cars. Den innehåller 24.500 kvm samt ett fristående parkeringshus. Priset är 870 miljoner kronor.

Annons

Cushman & Wakefield var rådgivare i affären.

Transaktionen genomförs genom försäljning av samtliga aktier i helägt dotterbolag. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 870 miljoner kronor. Avdrag för latent skatt sker med -32 miljoner kronor. Tillträde kommer att ske 1 oktober 2021.

Daniel Andersson, Head of Acquisitions Niam Sverige:

– Denna moderna kontorsfastighet har ett mycket strategiskt läge och vi ser fram emot att överta fastigheten från TPI för att fortsätta förvalta fastigheten väl och tillgodose Volvo Cars behov.

Fastigheten ligger i Torslanda, endast 15 minuter nordväst om centrala Göteborg. Området är dominerat av Volvo Cars produktion, lager och kontor. Kontorsbyggnaden som är Volvo Cars modernaste kontorslokaler i området, tillhandahåller även hyresgästerna med en restaurang som drivs av Volvo genom operatören ”Harvest by Mannerström”.

TPI kommer att redovisa ett resultat om 127 miljoner kronor motsvarande cirka 1,8 kronor per aktie till följd av försäljningen.

Försäljningen kommer även att påverka TPIs förvaltningsresultat med -33 miljoner kronor på årsbasis motsvarande -0,46 kronor per aktie. Prognosen för TPIs förvaltningsresultat för 2021 påverkas med -8 miljoner kronor av försäljningen. Den justerade prognosen för 2021 års förvaltningsresultat uppgår därefter till 152 miljoner kronor motsvarande 2,15 kronor per aktie.

Kommentar av Stefan Berg, verkställande direktör i Torslanda Property Investment:

– Fastigheten uppfördes 2017 åt Volvo Cars som då erbjöds moderna miljöklassade lokaler. Genom försäljningen till Niam frigör TPI kapital samtidigt som vi kunnat attrahera en ledande institutionell investerare till Torslandaområdet där TPI har merparten av sina fastigheter. Målsättningen är att i nära samarbete med bolagets största kund, Volvo Cars, fortsätta modernisera lokalerna i Torslanda.

Torslanda Property Investment äger ytterligare v sex fastigheter i närheten av den nu avyttrade, i en finns bland annat Volvo Cars globala huvudkontor. Det handlare om fastigheten Sörred 8:6 som har en total uthyrbar yta om cirka 75.000 kvm.

Största ägare i Torslanda Property Investment är Västerport Holding AB med 78,4 procent. Västerport ägs av Söderport Holding AB som är ett joint venture mellan Sagax och Nyfosa.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan